Svijet

Mirsad Kandić koji je uhapšen u Sarajevu osuđen na doživotni zatvor u SAD-u

Mirsad Kandić koji je uhapšen u Sarajevu 2017. godine je jučer u Sjedinjenim Američkim Državama osuđen na doživotni zatvor zbog regrutovanja osoba za ISIS, te pružanja materijalne podrške ovoj terorističkoj organizaciji u vidu oružja, lažne dokumentacije i druge opreme između 2013. I 2017. godine.

FOTO: RSE
FOTO: RSE

Kandić (41), državljanin BiH i SAD porijeklom sa Kosova, proglašen je krivim na sudu u New Yorku prošle godine.

“Služeći smrtonosnoj terorističkoj kampanji ISIS-a, ovaj optuženik se borio na bojnom polju, širio propagandu, švercovao oružje i radikalizirao zapadne regrute. Odjel za nacionalnu sigurnost stvoren je da se suprotstavi stranim terorističkim organizacijama poput ISIS-a i, sa našim partnerima, ostajemo posvećeni identificiranju i pozivanju na odgovornost onih koji pružaju podršku takvim terorističkim grupama“, rekao je pomoćnik glavnog državnog tužioca Matthew G. Olsen iz Odjeljenja za nacionalnu sigurnost Ministarstva pravde.

“Kandić je bio visokorangirani član ISIS-a koji je uživao u smrti i razaranju koje je počinio dok je pružao svaki mogući oblik materijalne podrške terorističkoj organizaciji, uključujući regrutovanje brojnih drugih za krvave kampanje ISIS-a u Siriji i drugdje“, rekao je američki tužitelj Breon Peace za istočni okrug New Yorka, te dodao da kazna za Kandića osigurava da on “više nikada neće predstavljati prijetnju Sjedinjenim Državama ili bilo kome od naših saveznika”.

Kako navodi američko ministarstvo pravde, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da otputuje iz Sjedinjenih Država u Istanbul u Tursku je Kandić u novembru 2013. godine krenuo dvodnevnom vožnjom autobusom Greyhound od New Yorka do Monterreya u Meksiku, te odatle letio preko Paname, Brazila, Portugala, Njemačke, i Kosova do Istanbula. Zatim je prešao u Siriju i pridružio se ISIS-u kao borac za grupu u Haritanu, uporištu ISIS-a u predgrađu Alepa.

Vodstvo ISIS-a je potom poslalo optuženog u Tursku da krijumčari strane borce i oružje u Siriju iz inostranstva, te da služi kao “emir” za medije ISIS-a.

“Kandić je širio poruke o regrutaciji ISIS-a i jezivu propagandu koristeći više od 120 Twitter naloga. Na primjer, optuženi je poslao “dokumentarac” koji je producirao ISIS pod nazivom “Plamen rata”. Ovaj video je slavio osvajanja ISIS-a i sablasna pogubljenja ISIS-ovih zarobljenika, uključujući slučajeve u kojima su žrtve bile prisiljene da kopaju svoje grobove prije nego što bi bile pogubljene”, navodi ministarstvo.

Navodi se i da je bio uspješan u regrutovanju stranih boraca za ISIS, te da je “poslao hiljade radikaliziranih boraca dobrovoljaca ISIS-a iz zapadnih zemalja na teritorije pod kontrolom ISIS-a u Siriji i drugdje na Bliskom istoku”. Među njima je bio Ruslan Maratovič Asainov, koji je postao snajperist i trener snajperista ISIS-a, i još jedna osoba koja je postala emir sigurnih kuća ISIS-a u sirijskoj provinciji Idlib.

Regrutovao mladića koji je postao bombaš samoubica

Jedan od ljudi koje je Kandić regrutovao bio je i Jake Bilardi iz Australije, koji je tek napunio 18 godina kada je stupio u kontaktu s Kandićem i nikada ranije nije putovao u inostranstvo. Kandić mu je dao uputstva i smjernice za dolazak u Istanbul, te ga potom prokrijumčario u Siriju.

Bilardi je 11. marta 2015. godine skupa s dvojicom članova ove terorističke grupe počinio samoubilački napad kamionom u Ramadi Iraku, ubivši sebe, više od 30 iračkih vojnika i iračkog policajca. Kako navodi američko ministarstvo pravde, prije napada je optuženi poželio Bilardiju sreću.

Bilardijev napad je bio koordiniran s drugima počinjenim u isto vrijeme. U seriji napada je ubijeno 30 pripadnika iračke vojske, 61 je ranjen, a 25 je nestalo i njihova tijela nikada nisu pronađena.

Vodio medijsku kampanju ISIS-a, online prodaju oružja i upravljao novcem boraca

Kandić je također pružao obavještajne podatke na bojnom polju najvišem rukovodstvu ISIS-a.

On je, navodi se, “oblikovao informacijsko okruženje u kojem je ISIS djelovao provodeći ISIS-ovu medijsku i publicitetnu disciplinu”. Navodi se primjer kako je uputio druge pristalice ISIS-a da se suzdrže od objavljivanja bilo kakvih informacija o uspjehu (ili neuspjehu) napora regrutacije ISIS-a, te da minimiziraju svako izvještavanje o vojnoj akciji ISIS-a u određenim vojnim akcijama.

Kandić je upravljao novcem za borce ISIS-a u Siriji, uključujući dva borca ISIS-a koji su optuženom dali svoje bankovne kartice, sa kojih je bankovni zapis pokazao transakciju od više od 40.000 dolara.

Također je krijumčario oružje ISIS-u u Siriji. Upravljao je privatnom grupom pod nazivom “Khilafah Market” na Telegramu gdje je bio administrator s ovlaštenjem da ograniči pristup grupi. Članovi su stavljali na prodaju vatreno oružje i vojnu opremu, uključujući minobacače i samoubilačke pojaseve. Među članovima Kandićeva privatnog Telegram tržišta bio je i Abu Luqman, koji je u to vrijeme bio guverner ISIS-a za provinciju Raqqa, što je bio de facto glavni grad ISIS-a u Siriji.

Ko je sve učestvovao u istrazi

U saopštenju se navodi da su “Ured za međunarodne poslove Ministarstva pravde, pravni atašei FBI-a u inostranstvu i strane vlasti u više zemalja na tri kontinenta pružile kritičnu pomoć u ovom slučaju”.

“Državna agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine, Državna obavještajno-sigurnosna agencija Bosne i Hercegovine, Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine, Državno tužilaštvo BiH, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, Federalna policija Australije , Viktorija policija (Australija), australijske granične snage, australijsko Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine, australsko državno tužilaštvo, Ured glavnog tužioca Republike Kazahstan, iračko Ministarstvo odbrane, Zajednička operativna komanda u Iraku , te Uredi pravnog atašea FBI-a u Sarajevu, Canberri, Nur-Sultanu i Bagdadu, pružili su izvanrednu pomoć u istrazi i krivičnom gonjenju. Ministarstvo pravde Republike Finske i Savezna kancelarija za pravosuđe u Saveznoj Republici Njemačkoj, Odjeljenje za pravosuđe i ustavni razvoj u Južnoafričkoj Republici i centralni organi nadležni za međusobnu pravnu pomoć u Albaniji, Severnoj Makedoniji, Crna Gora i Ukrajina; i FBI-jevi pravni atašei u tim zemljama pružili su vrijednu podršku u istrazi”, navodi se.