Jet set

Mirjana Karanović otvoreno o temi koja i dalje dijeli mišljenja: 'Mnoge žene ne mogu da imaju djecu, a mnoge ih ne žele'

Glumačka diva Mirjana Karanović gostovala je u podcastu "Tampon zona" koji vodi Iva Parađanin Lilić.

FOTO: PRINTSCREEN
FOTO: PRINTSCREEN

Tamo je govorila o ulogama, novom rediteljskom projektu, ali i o odrastanju i potomstvu jer je i sama odavno meta kritika zbog toga što nema djecu.

– Meni se brak nije dogodio. Samo neke velike ljubavi. Iz njih nisu nastala djeca. Nikad nisam preispitivala zašto je to tako. Ti ako se rodiš kao muškarac, nije tvoja uloga da u budućnosti budeš vođa, to nije strašno. Žena ne mora rađati djecu. Mnoge žene ne mogu imati djece, a mnoge žele ih i ne žele – rekla je Mirjana pa nastavila:

– Ljudi se moraju sabrati u svojoj glavi, čini mi se. Bilo što da odlučiš, bilo koju ulogu koju odlučiš preuzeti, to je tvoje pravo, da ti možeš, da nisi ništa manje vrijedno ljudsko biće. Tu bi država ili, ne znam sad, društvo trebalo pomoći svima da ostvare svoje ciljeve.

Smatra da žene koje ne žele imati djecu ne bi trebale biti osuđivane.

Iako je svijet danas drugačiji nego prije, smatra da i dalje postoji pritisak na žene da se udaju i rode.

– U vrijeme moje majke dužnost žene da rađa bila je nešto što su one naprosto prihvaTale kao svoju obavezu. Bilo je u redu što neko traži od tebe da se udaš i rađaš djecu. Mi danas živimo u svijetu koji pruža drugačije mogućnostI i za žene i za muškarce, ali i dalje postoje ideja i dužnosti o tome.To je vrlo duboko usađeno u psihu prije svega žena, ali i muškaraca. Postoji pritisak ispunjavanja neke zapovijedi za koju niko ne zna odakle je stigla. Da se neko ne oženi lakše se proguta nego da se neko ne uda – rekla je Mirjana Karanović, prenosi Azra.