Ekonomija

Ministrica Pozder s predstavnicima EBRD-a o projektima iz oblasti okoliša i turizma

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder razgovarala je sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o mogućim pravcima i modalitetima buduće saradnje u okviru oblasti okoliša i turizma.

FOTO: URED VLADE FBIH ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU
FOTO: URED VLADE FBIH ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Predstavnici EBRD-a su objasnili prethodne aktivnosti na kojima je rađeno, uobičajeni “bottom up“ pristup koji oni prakticiraju, a što predstavlja direktnu saradnju sa općinama kada je u pitanju upravljanje otpadom i to s regionalnim centrima otpada Živinice i Regionalnom deponijom Mošćanica u Zenici.

Također su istakli da bi koordinacija navedenih aktivnosti Federalnog ministarstva okoliša i turizma u budućnosti bila od velikog značaja.

Ministrica Pozder je istakla da je u prethodnom periodu održala niz sastanaka s domaćim i međunarodnim organizacijama, među kojima i sa Svjetskom bankom, USAID-om, UNDP-om, te da će se u narednom periodu unutar Ministarstva sublimirati projektni prijedlozi i ideje, odrediti prioriteti u skladu sa strateškim ciljevima, kako bi se našao najbolji model saradnje u cilju izbjegavanja dupliciranja aktivnosti.

Predstavnici EBRD-a su također iskazali zainteresiranost za određene projekte koji se tiču energetske efikasnosti i turističkog sektora, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, prenosi Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Prihvati notifikacije