Sarajevo

Ministar MUP-a KS najavio kada bi se body kamere mogle naći na uniformama policajaca

Ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica očekuje da bi se tzv. body kamere mogle naći na uniformamama policajaca u Kantonu Sarajevo u drugom kvartalu iduće godine.

FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / SKUPŠTINA KS
FOTO: PRINTSCREEN VIDEO / SKUPŠTINA KS

Još 2021. godine sam, uviđajući iznimnu potrebu, inicirao prema Vladi KS projekt nabavke body kamera prilikom čega smo u ovu svrhu predvidjeli 490.000 KM.

Konačno, nakon mnogih poteškoća ulazimo u završnu fazu i vjerujem da će već u drugom kvartalu iduće godine ove kamere biti na uniformama. Insistirali smo na ovome jer ne pristajmo na kompromise kada je u pitanju zaštita policijskih službenika i građana koji budu u interakciji sa njima – rekao je Katica za Fenu.

Pročitajte još

Po njegovim riječima, incijalni plan je da se ove kamere nađu na uniformama pripadnika Jedinice za saobraćaj, zbog toga što oni po prirodi svog posla najviše dolaze u interakciju s građanima. To će biti odlična prilika za testiranje uređaja i navikavanje, kako službenika, tako i građana. Nakon toga je u planu uključivanje i drugih jedinica, a sve u skladu s prioritetima koje procijeni Uprava policije.

Ove kamere omogućavaju snimanje audio i video zapisa koji pružaju jasan dokaz u nepredviđenim situacijama.

– MUP KS još jednom pokazuje opredjeljenje u borbi za suzbijanje korupcije, monitoring kvaliteta rada i ponašanja policijskih službenika, ali i samih građana u međusobnoj interakciji. Nastavit ćemo modernizaciju i nabavku nove opreme svih policijskih službenika, a sve u svrhu podizanja stepena sigurnosti, prvenstveno njih samih, a zatim i svih nas – zaključio je Katica u izjavi za Fenu.

Prihvati notifikacije