BiH

Ministar Delić pozvao poslodavce da poštuju pravo radnika na odsustvo zbog obilježavanja Bajrama

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pozvao je danas poslodavce da uvaže potrebe svojih zaposlenika u vezi sa obilježavanjem Ramazanskog Bajrama. U skladu sa Zakonom o radu radnici imaju pravo na korištenje plaćenog i neplaćenog odsustva za vjerske i tradicijske potrebe u ukupnom trajanju od četiri dana tokom jedne kalendarske godine.

Adnan Delic
FOTO: BOSNAINFO

“Prvog dana Ramazanskog bajrama koji je ove godine 10. aprila, molim poslodavce da omoguće zaposlenicima korištenje propisanih dana odsustva kako bi mogli provesti vrijeme s porodicom i svojim bližnjima.

Naime, prema Zakonu o radu FBiH, zaposlenici imaju pravo na četiri dana odsustva tokom jedne kalendarske godine za obilježavanje blagdana i drugih vjerskih i tradicijskih potreba. Od ta četiri dana, dvase koriste kao plaćeno odsustvo, dok se druga dva dana koriste kao odsustvo beznaknade plaće”, objavio je danas ministar Delić.

Ovo pravo treba poštovati i osigurati svim uposlenicima, te se ovim pozivom poslodavcima želi naglasiti važnost poštivanja prava uposlenika na korištenje odsustva kako bi obilježili dane blagdana u krugu svoje porodice.

“Također, potičemo i pozivamo poslodavce da promiču toleranciju, razumijevanje i poštovanje različitosti u radnom okruženju jer to doprinosi izgradnji harmoničnog i inkluzivnog društva. Stoga, pozivam sve poslodavce da ispoštuju zakonske propise i omoguće svojim radnicima korištenje prava na odsustvo za obilježavanje vjerskih i tradicijskih potreba, te tako doprinesu stvaranju radnog okruženja koje promiče poštovanje i razumijevanje među svimzaposlenicima”, stoji u obraćanju ministra.