BiH

Milorad Dodik dobio novi "šamar" i to od bliskog prijatelja

Milorad Dodik predsjednik RS-a ovih dana se hvali kako će mu u posjetu doći mađarski premijer Viktor Orban. U trenutku kada je posjeta najavljena, Dodikovo hvaljenje je djelovalo kao opravdano.

Milorad Dodik
FOTO: BOSNAINFO

Pogotovo što je odranije poznato prijateljstvo dvojice političara. Orban je jedan od onih koji Dodika podržavaju u priči o državnoj imovini, uklanjanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, o tome kako treba ukinuti Ured visokog predstavnika… Osim toga, obojica su poznati kako rusofili. Ili da budemo precizniji, kao putinofili, što je jedna od stvari koja ih je dodatno zbližila.

U zanosu izazvanom Orbanovim dolaskom, Dodik je čak najavio da će mađarskom premijeru uručiti i odlikovanje, Orden RS-a na ogrlici.

Međutim, kada je objavljen službeni raspored Orbanove posjete, koja će biti upriličena 4. i 5. aprila, za Dodika je uslijedio hladan tuš. Iz ovog rasporeda sasvim je jasno da Orban zapravo dolazi u službenu posjetu BiH, u okviru koje je Banja Luka tek jedna od stanica.

Orban dolazi prvo u Sarajevo. Prva osoba sa kojom će se sastati mađarski premijer je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Zanimljivo je da će upravo Konaković (a ne Dodik), dočekati Orbana na sarajevskom aerodromu. Nakon susreta i razgovora sa šefom bh. diplomatije Orban ima dogovoren joj jedan sastanak i to sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto. Tek nakon što iscrpi sarajevski dio posjete Orban će se zaputiti u Banju Luku kako bi se vidio i sa Dodikom.

Očigledno je da Orban počinje balansirati, želeći i dalje zadržati dobre odnose s Dodikom, ali i polako počinje “povlačiti ručnu” zbog stalnih pritisaka koji zbog ove “veze” dolaze iz Bruxellesa, ali i od mađarskih medija, koji sve gčasnije krikuju bliskost sa predsjednikom RS-a.

Prihvati notifikacije