Svijet

Militanti ISIL-a iskoristili zemljotres i pobjegli iz zatvora

Najmanje 20 zatvorenika u sirijskom zatvoru, za koje se vjeruje da su pripadnici tzv. Islamske države (ISIL) pobjeglo je nakon što je zemljotres oštetio ustanovu.

FOTO: EPA-EFE/YAHYA NEMAH
FOTO: EPA-EFE/YAHYA NEMAH

Ovu informaciju potvrdio je izvor agenciji France-Presse (AFP).

Navodi se da zatvor u gradu Rajo u blizini turske granice drži oko 2.000 zatvorenika te da se za njih oko 1.300 sumnja da su borci IS-a, rekao je zvaničnik zatvora, prenosi N1.

Istakao je i to da su u zatvoru smješteni i borci kurdskih snaga.

Pročitajte još

Inače je zemljotres jačine 7,8 stepeni, koji je pogodio dijelove Turske i Sirije, prouzrokovao štetu uključujući napuknute zidove i vrata.

“Uslijed zemljotresa, zatvor Rajo je bio pogođen nakon čega su se zatvorenici počeli buniti i preuzeli su kontrolu nad dijelovima zatvora. Oko 20 zatvorenika je pobjeglo… za koje se vjeruje da su militanti tzv. Islamske države”, poručio je.

Broj poginulih u dva razorna zemljotresa koja su jučer pogodila južni dio Turske i sjeverozapadnu Siriju porastao je na više od 5.000, a desetine hiljada osoba je povrijeđeno. Potresi su za sobom ostavili hiljade ljudi bez krova nad glavom jer su sravnjeni sa zemljom čitavi stambeni blokovi.

Prihvati notifikacije