Ekonomija

Milioni rastu: Evo kako posluju firme porodice Isak?

Treća porodična firma DHD d.o.o. Zenica osnovana prošle godine prijavila je nula prihoda. Radi se o prvoj benzinskoj pumpi porodice Isak koja je otvorena u Zenici.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Arnel i Ramo Isak

Porodična firma federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka Condor d.o.o. ostvarila je prošle godine najveći prihod od početka poslovanja, pokazuju podaci Akta.ba registra

Agencija za zaštitu ljudi i imovine “Condor” prihodovao je prošle godine 2,1 milion KM i prijavio dobit od 176.240 KM.

Ovoliki prihod ostvaren je i zahvaljujući unosnim ugovorima koji je agencija imala sa državnim institucijama. Naime, posljednjih nekoliko godina Condor dobija tendere uglavnom od javnih preduzeća i institucija, dakle s budžeta.

Podsjetimo, Akta.ba je pisala da je “Condor” dobio posao s RMU “Kakanj” za obavljanje poslova fizičke zaštite i tehničke zaštite u vrijednosti od 609.520 KM. Ugovor je sklopljen 17. avgusta 2023. godine. 

Poslije toga, su sa RMU „Gračanica“ Gornji Vakuf sklopili ugovor za pružanje usluge zaštitarske agencije za zaštitu radne zone površinskog kopa “Dimnjače”. Ugovor je potpisan na 12 mjeseci, a vrijednost ugovora je 79.890 KM.

Osim zaštitarske agencije Condor, u vlasništvu supruge Rame Isaka nalazi se i “IR Company“, firma koja se bavi prodajom elektronske opreme. Ipak, ona je prošle godine prvi put u posljednjih deset godina poslovala u minusu i to 45.237 KM.

Treća porodična firma DHD d.o.o. Zenica osnovana prošle godine prijavila je nula prihoda. Radi se o prvoj benzinskoj pumpi porodice Isak koja je otvorena u Zenici. 

Riječ je o kompaniji u vlasništvu porodice Isak. Vlasnik firme je Anela Isak, supruga entitetskog parlamentarca Arnela Isaka.

Podsjetimo,  Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova, i članovi njegove porodice imaju dvije firme i 15 nekretnina u Zenici i Sarajevu. Više od polovine nekretnina kupili su u proteklih šest godina.

Uporedo sa napredovanjem političke karijere, Ramu Isaka, federalnog ministra unutrašnjih poslova, pratio je i imovinski napredak. Otkako se uključio u politiku 2006. godine, Isak je sa porodicom stekao najmanje 10 nekretnina i firmu. Osim toga, imaju četiri automobila i gotovinu. Sve procjenjuje na više od 18 miliona KM, piše Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva.

Nastavak čitajte na linku.