Region

Milanović: "Pregovori s BiH će trajati 500 godina, duže nego što su bili pod Turcima"

Predsjednik Hrvatske, Zoran Milanović, iskoristio je priliku da se i preko pregovora Bosne i Hercegovine obračuna s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

milanovic zoran
FOTO: FAH

Zoran Milanović izjavio je danas da bi u Bruxellesu na Vijeću Europe glasao za otvaranje pregovora o članstvu BiH u Europskoj uniji. Naravno, iskoristio je priliku da se i po tom pitanju obračuna s hrvatskim premijerom, pa je rekao kako je za to bio i Andrej Plenković.

Pročitajte još

Mišljenja je, međutim, da će ti pregovori o pristupanju BiH Europskoj uniji trajati dugo, kako kaže, “500 godina i duže nego što su bili pod Turcima.”

Da je, dodao je, bio na mjestu Plenkovića tražio bi, a premijer to nije jer bi se morao malo zamjeriti, a više neće imati ni prilike, da se Hrvatima u BiH osigura pravo da biraju svog člana Predsjedništva.

“Treba se izboriti za ono što im je oteto, ono što im pripada po Daytonu, što se Plenković nije usudio da napravi, a ja ću to uraditi odmah”, tvrdi Milanović.

Smatra i da SAD treba maknuti sankcije protiv hrvatskih političara iz BiH.

“Vlada nije dovoljno napravila da se ukinu te sankcije, trebalo je uzvratiti SAD-u”, kaže Milanović.

Inače, u Bruxellesu danas počinje dvodnevni summit Europskog vijeća tokom kojeg će lideri EU razgovarati o politici proširenja Europske unije, a očekuje se da će donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora s BiH.

Nizozemska, koja se protivila otvaranju pregovora, ipak bi mogla dati zeleno svjetlo, a nizozemski premijer Mark Rutte rekao je, po dolasku u Bruxelles, da ipak podržava prijedlog Europske komisije za otvaranje pristupnih pregovora s BiH, ali da BiH mora uraditi više da bi se postigao dogovor unutra EU oko usvajanja pregovaračkog okvira za tu zemlju, prenosi N1.