Region

Milanović o neglasanju za rezoluciju UN-a: "Ovaj potez je teško shvatiti, sada smo obilježeni u svijetu kao protivnici mira!"

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović reagovao je na hrvatsko glasanje protiv usvajanja rezolucije Ujedinjenih naroda kojom se traži primirje u Gazi i osuđuju napadi na izraelske i palestinske civile

FOTO: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI
FOTO: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Iz Ureda Milanovića navedeno je da je “ambasador Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima glasao u Generalnoj skupštini UN-a protiv rezolucije kojom se poziva na trenutačno humanitarno primirje i zaustavljanje neprijateljstva u Gazi isključivo prema nalogu Vlade Hrvatske”, prenosi Anadolu.

“Ured Predsjednika Republike Hrvatske nije bio ni konsultovan niti obaviješten o stavu koji će u ime Republike Hrvatske zastupati hrvatski ambasador pri UN-u”, saopćeno je.

Naveli su da nije prvi put da Vlada Hrvatske o vanjskopolitičkim odlukama ne konzultuje predsjednika i tako krši svoju ustavnu obavezu sukreiranja vanjske politike Republike Hrvatske s predsjednikom Republike”.

“No, u ovom delikatnom slučaju Vlada Hrvatske je svojom nepromišljenom i štetnom odlukom obilježila Republiku Hrvatsku kao protivnika mira i kršitelja međunarodnog humanitarnog prava te tako nanijela dugoročnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske. Još je opasnije što je Vlada Hrvatske svojom odlukom nepotrebno kompromitovala nacionalnu sigurnost i izložila Republiku Hrvatsku potencijalnim prijetnjama za što će morati snositi svu odgovornost”, saopćeno je iz ureda Milanovića.

Smatra da je Hrvatska trebala ostati suzdržana prilikom glasanja o spomenutoj rezoluciji, kao i većina država članica Evropske unije.

“Teško je shvatiti razloge koji su naveli Vladu Hrvatske da tako očigledno odstupi od zalaganja za mir i poštivanja humanitarnog prava, osim ukoliko se i u ovom slučaju ne radi o ličnim političkim interesima i pozicioniranju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Osim toga, sada je valjda nedvojbeno jasno svima zbog čega predsjednik Vlade Hrvatske ne želi dogovor o kadrovskim promjenama u hrvatskoj diplomatiji. Andrej Plenković želi zadržati postojeće diplomate koji bespogovorno izvršavaju njegove političke naloge. Glasanje ambasadora u UN-u, bez prethodnih konsultacija i usaglašavanja s predsjednikom Republike, dokazalo je kako je Andrej Plenković hrvatsku diplomatiju pretvorio u službu svojih poslušnika”, dodali su iz Milanovićevog ureda.

Prihvati notifikacije