IT

Microsoft uvodi pretplatu na Windows?

Iako se ovo već izvJesno vrIJeme naslućuje u okviru zajednice Windows entuzijasta, izgleda da novo curenje informacija dodatno učvršćuje dokaze da bi to zaista moglo biti tako – da bi Microsoftov OS slijedeće generacije, usputno nazvan Windows 12, mogao biti OS zasnovan na pretplati.

FOTO: COMPUTERWORLD
FOTO: COMPUTERWORLD
Ilustracija

Njemački medij Deskmodder uočio je nekoliko takvih unosa povezanih s pretplatom u INI konfiguracionoj datoteci međuverzije Canary kanala, kada se upoređivala s Windows 11 23H2 Release Preview buildom koristeći WinMerge.

Još u januaru, kada je Microsoft prvi put nagovijestio sljedeću generaciju Windowsa 11 i Windowsa 12, kompanija je govorila o tome da će AI oblikovati budućnost Windowsa. Neke od tih funkcija, poput Copliota sada su dostupne u pretpregledu i do sada je pošteno reći da je to bilo mješovito iskustvo za korisnike s obzirom na to da je funkcija već počela da postavlja reklame na desktop.

Osim vještačke inteligencije, Microsoft takođe postepeno daje do znanja da se nada da će premjestiti Windows, ili barem njegov veći dio, na web. U martu su opcije računara u cloudu počele da se pojavljuju u okviru podešavanja. Nakon toga počelo je da iskače više informacija povezanih s računarom u oblaku.

Zaseban izveštaj sugeriše da Microsoft radi na nečemu što se zove “CorePC” za sljedeću verziju Windowsa. Na kraju, FTC je otkrio da je Microsoft očigledno interno radio na “premiještanju Windowsa 11 sve više u cloud”.

Iako bi takav model poslovanja donio neke dobre stvari, poput manje potrebe za skupim i jakim hardverom, ideja plaćanja mjesečne pretplate za korišćenje sopstvenog računara neće se dopasti velikom broju korisnika.

Prihvati notifikacije