BiH

Meteorolog Krajinović kaže da prognoze NISU OPTIMISTIČNE!

Kada su u pitanju vremenske prilike u Bosni i Hercegovini, jučer i danas, bio je domanantan vjetar južnog pravca, pa su nadmašeni rekordi kada se radi o maksimalnim vrijednostima temperatura u našoj zemlji.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Bh. meteorolog Bakir Krajinović, govoreći o tome kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana, te da li postoji rizik od niskih temperatura kaže da za one koji ne vole zimu, prognoze nisu optimistične.

Kako nam je kazao, u Bihaću, Sarajevu, Mostaru i Zenici su nadmašeni decembarski rekordi.

“Na ostalim stanicama vrijednosti temperatura zraka, tokom jučerašnjeg dana su se približile rekordima, ali nisu prevazišle. Međutim, jedan je od najtoplijih dana kada je u pitanju mjesec decembar, od početka mjerenja do danas. Već sada vjetar mijenja pravac na sjever i primiče nam se hladnija zračna masa koja dolazi sa sjevera i donosi već osjetno hladnije vrijeme. Lagano će ova kiša koja pada širom BiH prelaziti u susnježicu, a sutra će biti i malo snijega. Vrijednosti temperatura zraka koje smo imali danas i jučer, narednih dana neće biti tako visoke. Sutra tokom jutra u BiH od 0 do 5 stepeni, u Hercegovini do 7 stepeni. Maksimalne temperature u Bosni će prelaziti 10, a u Hercegovini 12 stepeni. Dominantna padavina u Bosni biće snijeg. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne biće i kiše”, rekao je Krajinović za Hayat.ba.

Pročitajte još

Naglašava da narednih nekoliko dana očekuju nas dosta niske vrijednosti temperatura zraka, te ćemo imati pravu zimsku uvertiru u najhladniju sezonu tokom godine. Jugo je iza nas, a što se tiče nadolazećih dana, Krajinović je rekao sljedeće:

Očekuju nas vjetrovi manjih brzina, više padavina u obliku snijega i više magleMalo viši zračni pritisak dovest će do pojave magle i smoga u bosanskim kotlinama, duž riječnih tokova. Više snijega nas očekuje narednih dana, ali nisu to velike količine snježnih padavina. Biće snijega dovoljno da se formira snježni pokrivač. Građani trebaju obratiti pažnju na niske vrijednosti temperatura zraka tokom jutarnjih sati, ali i tokom dana, pa poledica uz očekivani snijeg pravit će dosta velike probleme. Pješacima i vozačima savjetujem da se prilagode takvim uslovima i da izbjegnemo sve one rizike koji dolaze uslijed takvih vremenskih uslova”, upozorava Krajinović.

Što se tiče rizika od vjetra, Krajinović govori da smo već završili tu epizodu. Narandžasti meteoalarm je bio na snazi do danas.

“Trenutno naši prognozni modeli ne ukazuju na veće rizike od vjetra ili nekih velikih količina padavina. Ono što će donijeti rizike jesu niske vrijednosti temperatura zraka tokom jutarnjih sati i ove snježne padavine u kombinaciji sa tako niskim vrijednostima temperatura zraka, na mokru podlogu, može prouzrokovati velike probleme kada je u pitanju poledica. Treba se obratiti pažnja na kretanje kako pješaci, tako i vozači. Dosta neugodna će biti situacija posebno početkom sedmice kada su temperature zraka znatno ispod 0 stepeni“, naglašava Krajinović.

Prihvati notifikacije