Sarajevo

Memorijalna šetnja za tragično stradale doktorice: “Iz ovoga svega treba izvući neku pouku” (FOTO)

Održala se memorijalna šetnja za tragično stradale doktorice Azru Spahić i Almu Suljić.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Šetnja je započela ispred Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu u 18 sati, a ruta je vodila do mjesta stradanja, gdje se sada nalazi spomen-ploča na Marijin Dvoru.

Njihove kolege kažu, nikad neće biti zaboravljene, svojim djelovanjem i studentskim angažmanom pomogle su mnogima.

Hena Gojak, predsjednik lokalnog komiteta Sarajevo ispred BoHeMSA-e i član izvršnog odbora u USMF-A, kazala je da su Alma i Azra u ova dva udruženja djelovale i dale svoj najljepši doprinos mlađim kolegama kroz mnogobrojne projekte.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Na ovaj način, kroz organizaciju, nastojimo očuvati sjećanje na njihova imena. Zaista želimo i plan je da svake godine organizujemo memorijalne šetnje kako bi podsjetili sve ljude na koji su način poginule i da odamo počast ovim djevojkama koje su bile perspektivne”, rekla je Gojak.

Ema Smajlović, studentica šeste godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu, i dobitnica stipendije Dr. Alma Suljić koju dodjeljuje Fondacija Akademija, istaknula je da joj je velika čast biti prva dobitnica te stipendije, jer je rahmetli Alma je bila njena prva mentorica u studentskom aktivizmu.

“Izuzetno mi je drago da obilježavamo ovaj dan i nadam se da ćemo izvući neku pouku iz ovoga svega”, kazala je kroz suze Smajlović, piše N1.

Almir Fajkić, vanredni profesor Medicinskog fakulteta i prodekan za nastavu, kazao je da su se danas okupili da ponovo odaju počast Almi i Azri koje su prerano izgubili.

“Životi koji su prerano tragično prekinuti, ostavili su veliki trag u nama i našoj zajednici u društvu. Sjećanje nas obavezuje da čuvamo ih u srcu i mislima”, poručio je profesor Fajkić.

Na mjestu stradanja upriličeno je polaganje cvijeća i odavanje počasti smrtno stradalim kolegicama.