BiH

Mehmedagić nakon susreta s Reillyjem: OSA i britanski obavještajci imaju dobru saradnju

Ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini Julian Reilly sastao se danas sa generalnim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSABiH) Osmanom Mehmedagićem.

FOTO: OSA BIH
FOTO: OSA BIH

Tokom sastanka, ambasador Reilly nedvosmisleno je potvrdio višedecenijsko prijateljstvo između Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, te još jednom izrazio podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i prosperitetu Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su saglasni da OSABiH i partnerske institucije Velike Britanije imaju dobru saradnju u obavještajno-sigurnosnoj oblasti, te konstatovali da ona može biti temelj za dodatni razvoj odnosa.

Tokom radnog sastanka razgovarano je i o mogućnostima jačanja kapaciteta Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine u borbi protiv sve učestalijih cyber napada.

– U izazovnom vremenu u kojem se nalazimo jačanje cyber sigurnosti je od izuzetne važnosti. Zajedničkim naporima i konkretnim aktivnostima sa našim domaćim i međunarodnim partnerima možemo preventivno djelovati na zaštiti građana i intitucija Bosne i Hercegovine – rekao je Mehmedagić.

Mehmedagić je još jednom zahvalio ambasadoru Reillyju i Velikoj Britaniji za svesrdnu pomoć koju, kao strateški partner, kontinuirano pruža odbrambenom sektoru, sigurnosnim agencijama i institucijama u Bosni i Hercegovini.

Mehmedagić je još jednom potcrtao da Velika Britanija i njene sigurnosne službe u Obavještano-sigurnosnoj agenciji BiH imaju dobrog i pouzdanog partnera, saopćeno je iz ove agencije.