Svijet

Međunarodni sud intenzivira istrage o navodnim zločinima na palestinskim teritorijima

Glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda rekao je da će njegov ured “dodatno intenzivirati svoje napore da unaprijedi istrage” na okupiranim palestinskim teritorijima.

FOTO: EPA-EFE/ABIR SULTAN
FOTO: EPA-EFE/ABIR SULTAN
Arhiva

Njegov komentar uslijedio je nakon što je prvi put nakon imenovanja posjetio regiju, prenosi Sky News.

Otkad je izbio sukob, šire se vijesti o kršenju međunarodnog prava od strane Hamasa i izraelskih snaga.

Tužitelj Karim Khan rekao je da je svjedočio “scenama proračunate okrutnosti” na mjestima napada 7. oktobra, a njegovi tužitelji rade “na tome da odgovorne pozovu na odgovornost”.

Također je posjetio palestinske dužnosnike u Ramallahu, uključujući predsjednika Mahmouda Abbasa i izrazio “duboku zabrinutost” zbog, kako je rekao, “značajnog porasta incidenata napada izraelskih doseljenika na palestinske civile na Zapadnoj obali”, prenio je N1.

Rekao je da “nijedan Izraelac naoružan ekstremnom ideologijom i oružjem ne može osjećati da može djelovati nekažnjeno protiv palestinskih civila”.

Pozvao je na hitno zaustavljanje takvih napada i rekao da njegov ured “nastavlja istragu ovih incidenata s fokusom i hitnošću”.

Sud sa sjedištem u Haagu istražuje zločine na palestinskom teritoriju koje su počinile obje strane od 2021., ali još nije objavio nijednu optužnicu.

Izrael nije država članica suda i ne priznaje njegovu nadležnost.

Prihvati notifikacije