Kultura

Međunarodni dan maternjeg jezika

Danas se obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika, čiji je cilj njegovanje kulturne i jezičke različitosti.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY
Ilustracija

UNESCO je 1999. godine na 30. zasjedanju Glavne skupštine, na prijedlog Bangladeša, proglasio 21. februar Međunarodnim danom maternjeg jezika.

Važnost tog dana potvrđena je 2001. godine aklamacijom na 31. Glavnoj skupštini. Tada je usvojena Deklaracija o kulturnoj različitosti, gdje u 5. članu piše “…svakoj se osobi mora omogućiti izražavanje i stvaranje djela na jeziku koji izabere, posebno na maternjem jeziku…” Od tada se u svijetu svake godine slavi Međunarodni dan maternjeg jezika kao jedan od zajedničkih simbola ravnopravnosti svih naroda.

Maternji jezik je neotuđivo pravo svakog pojedinca. Obilježavanjem Dana maternjeg jezika skrećemo pažnju na važnost učenja svog maternjeg jezika što podrazumijeva njegovanje kulturne i jezičke tradicije pisane na maternjem jeziku.

Bogatim programom Institut za jezik obilježava Dan instituta te Dan maternjeg jezika

Institut za jezik Univerziteta u Sarajevu najavio je različite sadržaje za manifestaciju ‘Dani Instituta’, koja počinje na Međunarodni dan maternjeg jezika – 21. februara i završava 21. marta na Svjetski dan poezije.

Tokom manifestacije će biti realiziran raznovrstan program, a jedan od sadržaja su Dani otvorenih vrata, kada svako zainteresiran može posjetiti Institut i saznati više o njegovom radu. Planirana su inostrana i domaća stručna predavanja, javne tribine u Bosni i Hercegovini i regiji, predstavljanje knjiga, izrada stručnih promotivnih letaka te saradnja sa kolegama slavistima.

Također biće održane javne tribine na kojima će biti riječi o aktuelnim društveno-jezičkim pitanjima u Kozarcu, Banjaluci, Bijelom Polju i Novom Pazaru. Institut će svoj rad ove godine predstaviti i u Tuzli, Kalesiji, Visokom i Zagrebu.

Direktor Instituta Jasmin Hodžić istakao je da će u okviru aktivnosti Instituta za jezik u srijedu u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu Dan maternjeg jezika biti obilježen uz predstavljanje izdanja Instituta za jezik UNSA.

“Sam početak manifestacije Dani Instituta za jezik je vezan za Međunarodni dan maternjeg jezika koji je polazna osnova i klica, sjeme iz koje je nastala cijela manifestacija, sve je u duhu odnosa jezika i društva, jezika i identiteta, jezika i kolektiviteta, jezika i individualnih vrijednosti”, naveo je Hodžić.

Ovogodišnja UNESCO-ova tema proslave Međunarodnog dana maternjeg jezika za 2024. godine je “Višejezično obrazovanje kao temelj međugeneracijskog učenja”, gdje se ističe da upravo obrazovanje na maternjem jeziku podržava učenje, razvoj pismenosti i usvajanje dodatnih jezika.

Prihvati notifikacije