Svijet

Međunarodna istražna komisija utvrdila da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini

Istražno tijelo pod mandatom Ujedinjenih nacija (UN) u petak je saopštilo je da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini, nakon istraga provedenih u četiri regije u zemlji.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Nezavisna međunarodna istražna komisija za Ukrajinu saopštila je da se od februara, kada je počeo rat u toj zemlji, vrše kršenja poput ilegalne upotrebe eksplozivnog oružja, neselektivnih napada, pogubljenja, mučenja i seksualnog i rodno zasnovanog nasilja.

Predstavljajući izvještaj komisije Vijeću za ljudska prava UN-a, voditelj istrage Erik Mose rekao je da su nalazi zasnovani na istragama u regijama Kijev, Černihiv, Harkov i Sumi.

“Bili smo iznenađeni velikim brojem pogubljenja u područjima koja smo posjetili. Zabrinuti smo zbog patnje koju je međunarodni oružani sukob u Ukrajini nametnuo civilnom stanovništvu”, istakao je Mose.

Pojasnio je da komisija još ispituje izvršenja u 16 gradova i naselja, te da je dobila vjerodostojne navode o još mnogo takvih slučajeva.

Uobičajeni elementi ovih zločina uključivali su prethodno zatvaranje žrtava i vidljive znakove pogubljenja, kao što su ruke vezane na leđima, rane od vatrenog oružja na glavi i prerezani vratovi, navodi se u izvještaju.

“Komisija je dokumentovala slučajeve u kojima su djeca silovana, mučena i nezakonito zatvorena. Djeca su također ubijena i povrijeđena u neselektivnim napadima eksplozivnim oružjem”, navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je izloženost ponovljenim eksplozijama, zločinima, prisilnom raseljavanju i odvajanju od članova porodice duboko uticala na njihovo blagostanje i mentalno zdravlje.

Komisija je obišla ukupno 27 gradova i naselja i intervjuisala više od 150 žrtava i svjedoka. Istražioci su pregledali mjesta razaranja, grobnice, kao i mjesta zatočenja i mučenja.

Komisija je saopštila da je utvrdila i dva incidenta maltretiranja ruskih vojnika od ukrajinskih snaga.

Tokom junske posjete, komisija je iz prve ruke uočila štetu koju je eksplozivno oružje sa širokim djelovanjem nanijelo stambenim zgradama i infrastrukturi u naseljenim područjima, uključujući škole i bolnice.

Zahvalivši ukrajinskoj Vladi na saradnji, komisija je navela da njihovi pokušaji da se stupi u konstruktivan dijalog sa vlastima Ruske Federacije, dosad nisu bili uspješni, ali su obećali ustrajati u svojim naporima.

Prema posljednjim podacima Ureda UN-a za ljudska prava, u Ukrajini je od 24. februara ubijeno 5.916 civila, dok je 8.616 ranjeno.

Prihvati notifikacije