Svijet

Marš mira održan i u Minhenu i klanjana dženaza u odsustvu za 30 žrtava genocida

Marš mira dug oko četiri kilometra povodom sjećanja na genocid u Srebrenici održan je i u Minhenu, a učestvovalo je više stotina učesnika.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Više stotina učesnika simboličnom šetnjom Marš mira Srebrenica odalo je počast svim žrtvama genocida, a organizator je glavni imam medžlisa Bayern Izet ef. Bibić koji je ujedno i predvodio dženazu u odsustvu za 30 identifikovanih žrtava genocida koje će sutra biti sahranjene u Memorijalnom centru u Potočarima.

U sklopu programa sjećanja na genocid u Srebrenici Mirsada Simchen-Kahrimanović pročitala je nekoliko odlomaka iz autobiografske knjige “Djevojčica iz logora Trnopolje”, knjiga koja govori o trinaestogodišnjoj djevojčici koja je pod granatama srpske vojske morala pobjeći iz svog rodnog mjesta.

Udruženje Lilium Bosniacum je dijelilo flyere, cvijet Srebrenice kao bedževe i knjige zainteresovanim prolaznicima, uglavnom strancima.

Dženaza je klanjana na Theresienwiese nakon čega je uslijedila mirna šetnja dužine do četiri kilometra do Marienplatza gdje je održan program.

Prihvati notifikacije