Zdravlje

Malo ko salatu jede na ispravan način - evo kada je treba jesti

U mnogim domaćinstvima salata se poslužuje uz glavno jelo – kao osvježenje ili "da ne bude preteško". No nutricionisti sve češće savjetuju upravo suprotno: salata bi trebala biti prvo što pojedete, dok vam je želudac još prazan. Na taj način naše tijelo bolje iskorištava nutrijente iz sirovog povrća, a i pomaže u kontroli apetita.

FOTO: UNSPLASH/
FOTO: UNSPLASH/

Jednom smo odsjeli u Južnom Tirolu, sjevernoj regiji Italije koja graniči s Austrijom. U tamošnjim restoranima salata se servirala kao prvi obrok u slijedu (primo piatto), što nam je zapravo baš i odgovaralo i pripremilo nas na glavno jelo.

Pročitajte još

Salata “otvara” probavu i štiti tijelo

Započeti obrok sa sirovim povrćem – bilo da je to zelena salata, rikola, krastavci, mrkva ili rajčica – ima više prednosti. Prvo, vlakna iz povrća oblažu stijenke želuca i usporavaju apsorpciju šećera, što znači da ćete imati stabilniji nivo energije i manje žudnje za slatkim nakon jela.

Osim toga, kako objašnjava nutricionistica Jessie Inchauspé, s društvenih mreža poznata kao “Glucose Goddess”:  “Jedenje salate prije proteina i ugljikohidrata pomaže u izravnavanju skokova glukoze u krvi” – što indicira učinkovitije metaboliziranje hrane zbog smanjene brzine pražnjenja želuca.

Također, konzumacija salate prije obroka može značajno unaprijediti apsorpciju vitamina i minerala jer vlakna usporavaju pražnjenje želuca, što omogućuje učinkovitije upijanje nutrijenata u tankom crijevu.

@health_statistics The Glucose Goddess Method – – – ✨ Drop your thoughts in the comments! 📱 Tag someone who needs this 📌 Bookmark for future reference – – – Credit: Video: @antiagingmission – – – #health #motivation #mindset #quotes ♬ original sound – health_statistics

Pomaže u kontroli apetita (i količine hrane)

Kada pojedete tanjur salate prije glavnog jela, velika je šansa da ćete pojesti manje teške hrane, jer će se želudac već dijelom napuniti nečim zdravim i niskokaloričnim. To potvrđuje i nutricionistkinja Keri Glassman, osnivačica Nutritious Life platforme: “Jedenje salate prije glavnog jela pomaže regulirati apetit i potiče svjesnije jedenje. To je jednostavan trik s velikim dugoročnim prednostima”.

Ne samo da ćete manje jesti, nego će i ono što pojedete – proteini, ugljikohidrati ili masnoće – imati manji glikemijski udar na organizam zahvaljujući prethodnoj dozi vlakana.

Dakle, ako dosad niste, probajte prebaciti salatu s kraja obroka na početak. Vaše tijelo će vam biti zahvalno – a možda ćete i primijetiti da vam je manje hrane zapravo sasvim dovoljno.