Svijet

Maduro pozvao na novu fazu odnosa Venecuele i SAD-a

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro pozvao je na novu fazu odnosa sa Sjedinjenim Državama nakon ublažavanja američkih sankcija zbog sklapanja sporazuma na pregovorima na Barbadosu između vlade i opozicije o rješavanju unutrašnje političke situacije i održavanju demokratskih predsjedničkih izbora u drugoj polovini 2024.

FOTO: SPA
FOTO: SPA

Vratimo odnose poštovanja i saradnje radi mira širom zapadne hemisfere, širom Amerike i Kariba kazao je Maduro na prijemu u predsjedničkoj palati Miraflores za vladinu delegaciju na pregovorima o Barbadosu, koji je prenosio državni emiter programa Venezolanu de Television.

Želio bih reći da danas u svijetu postoji potpuna saglasnost o potrebi ukidanja svih nepravednih sankcija. Venecuela ima pravo na slobodu ekonomije i trgovine. Ovo je svjetski sporazum, s kim god da razgovarate o tome; predsjednikom Meksika Lopezom Obradorom, Brazilcem Lula da Silvom ili Kolumbijcem Gustavom Petrom. Narodi svijeta kažu da je neophodno zaustaviti ekonomsku agresiju na Venecuelu – kazao je Maduro.

Agresija se ne smije ponoviti i sve krivične sankcije našoj ekonomiji, našoj zemlji i našem narodu moraju biti ukinute – izjavio je venecuelanski čelnik, prenosi TASS.

Prihvati notifikacije