Magazin

Mačje veljače, poseban period u životima mačaka

Tokom zimskih mjeseci mačke nisu oduševljene snijegom.

FOTO: ILUSTRACIJA / UNSPLASH
FOTO: ILUSTRACIJA / UNSPLASH

Oprezno se kreću, malo obiđu svoj teren i brzo se vraćaju u toplinu doma ili u neko sklonište.

No, stigla je veljača, pa unatoč hladnoći i snijegu, mačke postaju nemirne, idu van i traže društvo. Naime, zna se da je februar/veljača mjesec mačaka i zaljubljenih.

Što se tiče mačaka, i to se promijenilo, naime one se sada pare cijele godine, tako da jedna mačka može tokom godine imati i tri legla. Za vrijeme parenja mačci postaju nemirni, lutaju, odlaze od kuće po nekoliko dana, a vraćaju se iscrpljeni i s ratničkim ozljedama. Mačke također odlaze u potrazi za društvom, pa nerijetko čujemo pod prozorom mačje koncerte.

Sve to rezultira nažalost nakon dva mjeseca neželjenim mačićima, čija je sudbina neizvjesna i često rezultira gušenjem, bacanjem u kontejner, vodu ili ugibanjem od gladi i bolesti.

Zbog svega toga apeliramo na vlasnike mačaka da to spriječe i da svoje kućne ljubimce steriliziraju i kastriraju te tako spriječe neželjene i nesretne mačiće.

Mačka se može sterilizirati u dobi od šest mjeseci pa nadalje i neosnovana je priča da mora imati bar jedno leglo. Sterilizacija je hirurški zahvat pri kojemu se odstranjuju jajnici, pa životinja nema više nagon za parenjem. Operacija se obavlja pod narkozom tako da je bezbolna, oporavak je relativno brz (1-2 dana) i sve je to rutinski zahvat.

Mačak se kastrira u dobi od 9 mjeseci, zahvat se obavlja pod narkozom, vrlo je jednostavan i oporavak je vrlo brz. Odstranjuju se testisi i nakon toga mačak postaje privrženiji i više ne obilježava teren.

Sterilizacijom – kastracijom pružate svojim kućnim ljubimcima kvalitetniji i duži život, manju sklonost tumorima i ozljedama. Neosnovane su priče da životinje postaju trome i nezainteresirane – njihov karakter i narav ostaju nepromijenjeni.

Prihvati notifikacije