Magazin

Ljeto stiže, a mi donosimo 2 recepta za domaći sladoled koji se topi u ustima!

Ljeto je pred vratima, a nema boljeg načina da se rashladite od domaćeg sladoleda! Donosimo vam dva jednostavna recepta za pravu ledenu poslasticu koju možete napraviti kod kuće.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Priprema traje 15 minuta i bit će vam potrebno svega nekoliko namirnica.

Ako još nikad niste napravili sladoled, a sada se želite oprobati u tome, donosimo vam nekoliko recepata.

Priprema traje 15 minuta i bit će vam potrebno svega nekoliko namirnica.

Sastojci

3 kašike kakao praha

250 ml slatkog vrhnja

300 ml mlijeka

100 g šećera

3 žumanjka

čajna kašika soli

1/2 kesice vanilin šećera 

Domaći sladoled od čokolade

Priprema:

U većoj posudi pomiješajte kakao prah sa slatkim vrhnjem i šećerom, stavite na laganu vatru tako da se istope kakao prah i šećer te da se poveže sa slatkim vrhnjem.

U drugu posudu ulijte mlijeko, dodajte mu žumanjke, so i vanilin šećer te sve zajedno miksajte pet minuta.

U tu smjesu dodajte polako istopljen kakao sa slatkim vrhnjem koji ste prethodno malo ohladili.

Miješajte sve dok se ne dobije gusta masa. Odložite da odstoji desetak minuta.

Smjesu prebacite u posude za sladoled i stavite u zamrzivač.

Kada se dobro zamrzne, izvadite ga i poslužite.

Domaći sladoled od banane

Sastojci:

3 velike zamrznute banane narezane na kolutiće

60 gr grčkog jogurta

1 kašičica ekstrakta vanilije

2 supene kašike meda

Priprema:

Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne postanu glatke konzistencije, oko tri minute.

Ako se banane teško blendaju, zaustavite mikser i pomaknite ih kašikom ili viljuškom u blenderu.

Odmah je spreman za probanje. 

Prijatno!