Magazin

Ljetna poslastica "ledeno nebo" je odličnog ukusa, gotova za samo 11 minuta

Ledeno nebo je jedan od onih kolača koji osvaja ljubitelje i klasičnih i kremastih deserta na prvi zalogaj.

FOTO: RECEPTTURA
FOTO: RECEPTTURA

Lagan po teksturi, osvježavajući po ukusu i idealan za tople dane ovaj kolač se često nalazi na stolovima kada je potrebno nešto brzo i efektno.

U klasičnoj verziji podrazumijeva biskvit i pečenje, ali ova verzija je još jednostavnija – ne mora se peći i gotov je za tačno 11 minuta.

Pročitajte još

Podloga

200 g malih keksa 100 ml mlijeka za umakanje keksa

Krema

600 ml mlijeka 2 pudinga od vanile 100 g šećera 2 vanilin šećera 100 g putera

Dodatno

250 ml slatke pavlake 250 g svježih jagoda

Način pripreme

1. Skuhajte krem

Odvojite oko 100 ml mlijeka, pomiješajte puding i šećere, a ostatak mlijeka stavite da proključa.

Kada mlijeko proključa – skuhajte puding u njemu. Ohladite i u ohlađeni puding umiješajte puter.

2. Sklopite tortu

Umočite svaki keks u mlijeko i poređajte u kalup dimenzija 20×30 centimetara.

Podijelite krem na dva dijela i prvi dio premažite preko keksa.

Isecite jagode i poređajte preko prvog sloja krema. Premažite drugi sloj krema.

3. Završite slojem šlaga

Napravite šlag i premažite ga po cijeloj torti.

Dobro ohladiti.

Sjeći na kocke i poslužiti.