Magazin

Ljekari izvadili preko 50 baterija iz stomaka jedne žene 

FOTO:  IMJ.IE, ST VINCENT'S UNIVERSITY HOSPITAL
FOTO: IMJ.IE, ST VINCENT'S UNIVERSITY HOSPITAL

Gutanje baterija nije rijetkost, ali ljekari za ovaj slučaj tvrde da je “najveći prijavljeni broj progutanih baterija u jednom trenutku”. 

Ljekari na Univerzitetu Sent Vinsent u Dablinu uklonili su preko 50 baterija iz crijeva i želuca jedne starije žene nakon što je rendgenski snimak otkrio da šta se krije u njenom stomaku. 

Naime, u činu samopovređivanja, 66-godišnja žena je ciljano progutala baterije. Srećom, kada se pojavila u bolnici Univerziteta, baterije nisu blokirale njen digestivni trakt, a rendgenski snimak takođe nije pokazao znakove strukturnog oštećenja baterija, prenosi Smartlife. 

Doktori su prvo zauzeli konzervativan pristup ne bi li vidjeli da li baterije mogu same da prođu kroz digestivni trakt bez ikakve intervencije. Posmatrali su je sedam dana, tokom kojih je pacijentkinja uspjela da izbaci pet AA baterija. Međutim, kako u naredne tri sedmice žena nije uspjela da izbaci preostale baterije, počela je da osjeća bolove u stomaku i ljekari su morali da intervenišu. 

Tim hirurga je izveo proceduru koja se naziva laporotomija, tokom koje je napravljen rez kako bi se pristupilo njenoj trbušnoj duplji. Otkrili su da joj se stomak zbog težine baterija proširio u područje iznad pubične kosti. 

Srećom po pacijentkinju, hirurzi su iz njenog stomaka uspješno izvadili preostalih 50 baterija, od kojih su neke bile i manje, odnosno AAA baterije, što znači da je žena progutala ukupno 55 baterija. 

FOTO:  IMJ.IE, ST VINCENT'S UNIVERSITY HOSPITAL
FOTO: IMJ.IE, ST VINCENT'S UNIVERSITY HOSPITAL

“Prema našim saznanjima, ovaj slučaj predstavlja najveći prijavljeni broj baterija progutanih u jednom trenutku”, napisali su doktori u svom izveštaju za Irish Medica Journal. 

Progutane baterije nisu nešto s čim se doktori nisu susretali. Ovakvi slučajevi su najčešći kod djece koja progutaju dugmaste baterije, a one najčešće prolaze kroz tijelo bez ozbiljnih posljedica. Međutim, kada se zaglave u grlu, nastale povrede mogu biti teške, pa čak i fatalne. Pljuvačka u grlu može pokrenuti hemijsku reakciju unutar baterije, što može dovesti do opekotina jednjaka, teškog oštećenja tkiva i krvarenja. 

Prihvati notifikacije