Zdravlje

Ljekar otkriva pet podmuklih stvari za koje ljudi ne znaju da uzrokuju rak

Vodeći američki onkolog dr. Mikkael Sekeres, šef hematologije u Sylvester Comprehensive Cancer Centeru na Floridi, nedavno je upozorio koje svakodnevne aktivnosti mogu dovesti do razvoja raka.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
Ilustracija

I dok eksplozija raka debelog crijeva kod mlađih od 50 godina posljednjih godina zabrinjava liječnike, znanstvenici su sada otkrili da se među mladima povećava i broj 14 drugih vrsta raka.

U nedavnom sveobuhvatnom pregledu više od dva miliona mladih pacijenata oboljelih od raka dijagnosticiranih između 2010. i 2019. godine, istraživači su otkrili da su ove vrste raka u porastu: želudac, debelo crijevo, gušterača, kosti i zglobovi, melanom, rak dojke, cerviks, maternica, testisi, bubrezi i četiri vrste raka limfnog sustava.

Šta nam sve šteti?

Iako je dobro poznato da pušenje i alkohol mogu uzrokovati rak, čak i naizgled zdrava pića poput vrućeg čaja mogu uzrokovati oštećenja i dovesti do raka grla.

Neke studije sugeriraju da bi tetoviranje moglo povećati rizik od limfoma. Čak je i bojanje kose povezano s karcinomima osjetljivim na hormone poput raka dojke i jajnika.

Pišući za Washington Post, dr. Sekeres upozorio je da “niti jedan od ovih čimbenika nema dokaza usporedivih s rizicima poput pijenja alkohola“, ali možda zahtijevaju daljnja istraživanja kako bi se točno utvrdilo koliko su rizični, prenosi Daily Mail.

Pretjerano vrući napitci

Dobro je poznato da alkohol može povećati rizik od nekoliko oblika raka, jer se razgrađuje u acetaldehid, otrovnu kemikaliju koja oštećuje DNK i stvara upalu.

Međutim, čak i pijenje vrućih napitaka poput čaja može povećati rizik od raka grla. Smatra se da pića temperature iznad 60 stupnjeva Celzijusa oštećuju stanice u jednjaku kada se čaj konzumira više puta dnevno godinama.

Studija iz Kine otkrila je da ljudi koji su pili vrući čaj i barem jedno alkoholno piće svaki dan imaju pet puta veći rizik od raka jednjaka. A pijenje samo vrućeg čaja svaki dan udvostručilo je rizik.

Osim toga, istraživanje iz Ujedinjenog Kraljevstva otkrilo je gotovo dvostruko veći rizik od raka grla kod ljudi koji su pili četiri do šest šalica vruće kave ili čaja svaki dan u usporedbi s onima koji ga uopće nisu pili.

Razumno je izbjegavati redovito konzumiranje bilo kojeg vrlo vrućeg napitka, iako je važnije da prestanete pušiti i izbjegavate alkohola, rekao je dr. Sekeres.

Roštiljanje

S dolaskom ljeta, mnogi ljudi pale roštilje. Međutim, dr. Sekeres upozorava na konzumiranje mesa pripremljenog na visokim temperaturama, poput hrenovki ili hamburgera.

Upozorava da pečenje mesa na visokim temperaturama stvara heterocikličke amine i policikličke aromatske ugljikovodike – skupine kemijskih spojeva za koje se zna da su mutageni i potencijalno kancerogeni.

To se događa kada proteini mesa reagiraju na toplinu, a mast i sok kapaju na površinu vatre, uzrokujući plamen i dim, pojašnjava dr. Sekeres.

Nedavna istraživanja sugeriraju da kemikalije koje stvara ovo meso izazivaju štetne upale i oksidativni stres, neravnotežu između antioksidansa koji se bore protiv bolesti i štetnih slobodnih radikala koji napadaju stanice i tkiva.

Budući da postoje jaki dokazi da je crveno i prerađeno meso povezano s rakom, moj savjet bi bio ograničiti roštiljanje i konzumiranje tih vrsta mesa. Manje roštiljanja je bolje, a svako od nas mora odrediti vlastitu toleranciju na rizik od raka. Smatram da to ne bi trebalo biti više od jednom mjesečno, kaže dr. Sekeres.

Hemijska sredstva za kosu

Bojenje ili ravnanje kose također može povećati rizik od raka.

Dr. Sekeres objašnjava da je to zato što boje za kosu i kemijska sredstva za ravnanje kose sadrže formaldehid, dokazani kancerogen kod ljudi, i ftalate, otrovne kemikalije koje se koriste za izradu fleksibilnije i izdržljivije plastike.

Također je dokazano da uzrokuju endokrine poremećaje tako što oponašaju hormone i ometaju proizvodnju i odgovor tijela na prirodne hormone poput estrogena i testosterona.

To povećava rizik od razvoja karcinoma osjetljivih na hormone poput raka dojke i jajnika.

Iako su podaci ograničeni, predlažem da pregledate sadržaj svojih kemijskih proizvoda za kosu prije upotrebe kako biste vidjeli sadrže li formaldehid ili kemikalije koje ometaju endokrini rad, napominje dr. Sekeres.