Posljedica toga što su se ovi blagdani protegli na cijeli tjedan u mnogim je kućama ovakva: potamanilo se skoro sve slatko. A gosti stižu…
Sasvim je razumljivo da se nikome tko se propisno potrudio oko božićnih slastica sad ne da upuštati u prevelike slastičarske pothvate, no postoje tako dobri recepri za kolače da po rezultatu nitko ne bi mogao pogoditi da se zapravo uopće niste nešto pretjerano potrudili. Jedan od takvih je slavna lijena pita, a mi vam je predstavljamo u zimskom, blagdanskom izdanju, s nadjevom od oraha i puno lijepih, toplih začina koji će joj dati okus po obožavanim medenjacima.
Možete koristiti svoju omiljenu gotovu mješavinu začina za medenjake (trebat će vam jedna žlica) ili pak možete ubaciti začin po začin kako je navedeno u receptu. Tajni sastojak ovog finog nadjeva je bijela čokolada koja će se pobrinuti za neočekivanu sočnost.
Lijena pita s okusom medenjaka
Sastojci:
300 g oštrog brašna125 g maslaca120 g šećera2 žlice kiselog vrhnja ili mlijeka1 žličica ruma2 jaja1 vanilin šećer1/2 praška za pecivo
Nadjev:
250 g mljevenih oraha150 g šećera100 g bijele čokolade1 žlica meda1 žličica naribane narančine korice1 žličica cimeta1/4 žličice mljevenog đumbira1/4 žličice mljevenog klinčića3 jaja
Priprema:
Za tijesto izmiksajte maslac, vrhnje, šećere, rum i jaja, kad smjesa postane glatka postupno dodajte brašno prosijano s praškom za pecivo. Izmiješajte, prebacite na pobrašnjenu površinu, kratko mijesite ako je potrebno, a zatim podijelite na dva dijela i razvaljajte svaki u koru dimenzija otprilike 35 x 25 cm (prvi dio čak ne morate ni valjati, samo ga utisnite na dno posude za pečenje koju ste premazali uljem i posuli brašnom ili obložili papirom za pečenje).
Za nadjev pomiješajte orahe, šećer, začine i koricu naranče. Dodajte im žumanjke i med pa izmiješajte, a bjelanjke istucite. Smjesi a orrasima najprije dodajte naribanu bijelu čokoladu, a zatim špatulom ili kuhačom umiješajte snijeg.
Nadjev rasporedite po kori, pitu prekrijte drugom korom pa pecite oko 35 minuta na 180 stupnjeva Celzijevih.
Pečenu pitu pospite šećerom u prahu.