Politika

Lemezan napravio problem: Bez SBiH, trojka nema većinu u Skupštini KS-a

Trojka više nema većinu u Skupštini Kantona Sarajevo bez Stranke za BiH.

FOTO: RTV
FOTO: RTV

Stanje je to stvari nakon što je Redžo Lemezan objavio da je napustio Našu stranku.

Lemezan, koji je mandat dobio zahvaljujući tome što je Nihad Uk izabran za premijera, u sukobu je s kolegama od Parade ponosa u Sarajevu.

Dakle, ovaj kadar je ušao u Skupštinu KS-a pukom srećom jer nije imao dovoljno glasova, a posljednih sedmica ustvari je stavovima pokazao da se ne uklapa u stranačku politiku NS-a niti se slaže sa programskim ciljevima ove stranke.

Lemezan je prvo hvalio Sakiba Mahmuljina, osuđenog za ratne zločine u BiH, da bi potom podržao desničarsku i homofobnu odluku gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić. Naime, Lemezan je stao uz Karićkin osuđujući zahtjev Parade ponosa da se Vijećnica oslika u LGBTQ bojama iznoseći niz konzervativnih stavova. Ništa od toga se ne uklapa sa programima Naše stranke.

Nakon što je dobio kritike od stranačkih kolega, Lemezan je odlučio napustiti stranku optužujući ih za jednoumlje. Pri tome, već izvijesno vrijeme se špekulira da se Lemezan pridružio DF-u, odnosno bloku SDA-DF u Skupštini KS-a.

No, njegov izlazak imat će posljedice po kompletnu vladajuću većinu u Skupštini KS-a. Stranke trojke (SDP, NS, NiP) imaju minimalnih 18 ruku koje čine većinu. Bez Lemezana, dakle, imaju 17.

To im dodatno komplicira planove da izbace SBiH iz vladajuće većine, o čemu se također sve više govori. U tom slučaju, trojka bi morala osigurati još jedan glas (Damir Marjanović?) čime bi opet došla do minimalnih 18 ruku.

Teško je sad očekivati da će trojka pod ovim okolnostima, kada nema većinu, riskirati i izbaciti SBiH iz vlasti, piše Raport.ba.

Prihvati notifikacije