Svijet

Lavrov pozvao palestinske frakcije na jedinstvo

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u četvrtak palestinske grupe koje vode razgovore u Moskvi o formiranju jedinstvene vlade da ostave po strani svoje razlike i ujedine se za dobrobit palestinskog naroda.

FOTO: 
FABIO FRUSTACI / EPA
FOTO: FABIO FRUSTACI / EPA

Razgovori predstavnika Hamasa i političke frakcije Fataha uslijedili su nekoliko dana nakon što je palestinski premijer Mohammad Shtayyeh podnio ostavku.

Palestinski ministar vanjskih poslova Riyad al-Maliki kazao je u srijedu da je promjena osmišljena kako bi se izgradila podrška proširenoj ulozi palestinskih vlasti koje podržava Zapad nakon izraelskog rata u Gazi protiv njegove vladajuće palestinske islamističke grupe Hamas.

Također je kazao kako se nada da će pregovori u Moskvi rezultirati “međusobnim razumijevanjem između svih frakcija” o potrebi podrške tehnokratskoj vladi.

Pročitajte još

Obraćajući se palestinskim delegacijama, Lavrov je izjavio da Moskva dugo zagovara direktne razgovore između Izraela i palestinskih vlasti, ali da se oni iz razloga koji su van njene kontrole nisu održavali.

Jedan od izgovora za odgađanje tih pregovora je nedostatak jedinstva u palestinskim redovima. Skeptici tvrde da je nemoguće pregovarati kada se ne zna ko govori u ime Palestinaca – kazao je Lavrov.

Isus Hrist je rođen u Palestini. Jedna od njegovih izreka je: “Kuća podijeljena sama od sebe neće stajati”. Hrista poštuju i muslimani i kršćani. Mislim da taj citat odražava izazov obnove palestinskog jedinstva – kazao je.

To ne zavisi ni od koga osim od samih Palestinaca – izjavio je šef ruske diplomatije.

Lavrov je kazao da su rusko ministarstvo vanjskih poslova i ruski stručnjaci za Bliski istok pri ruci da pomognu i konsultuju delegate, prenosi Reuters.

Prihvati notifikacije