Svijet

Lakše do posla u Njemačkoj: Uskoro na snagu stupa velika promjena - ova se zanimanja traže

Ljudima iz zemalja koje nisu članice EU pristup tržištu rada bit će olakšan kroz poseban zakon (njem. Fachkräfteeinwanderungsgesetzes).

FOTO: AA
FOTO: AA
ilustracija

Primjerice, od marta će ljudi iz trećih zemalja moći lakše doći do poslodavaca u Njemačkoj, navode njemački mediji.

Pročitajte još

Preduvjet je državno priznata stručna sprema nakon najmanje dvije godine obuke i tri godine radnog iskustva.

Formalno priznavanje stručnih kvalifikacija stoga više nije potrebno, navode njemački mediji. Pristup njemačkom tržištu rada bit će još lakši za kvalificirane radnike u području informatike i informacijske tehnologije: sada mogu započeti posao nakon samo dvije godine profesionalnog iskustva.

Promjena ima i kod zapošljavanja studenata iz trećih zemalja. Za njih će se, između ostalog, podići gornja granica radnog vremena sa 120 na 140 radnih dana. Profesije, poput onih u zdravstvenom sektoru, isključene su iz ove odredbe.

Reformom Njemačka uvodi daljnje promjene u okviru takozvane plave karte za cijelu EU. Plava karta je boravišna dozvola za državljane trećih zemalja s posebnim stručnim kvalifikacijama. Sa Zakonom o kvalificiranoj imigraciji, regulira imigraciju iz trećih zemalja u EU.

U provedbi zahtjeva Direktive (EU) 2021/1883, njemačko zakonodavstvo redizajniralo je i proširilo mogućnosti useljavanja s plavom kartom EU-a.

Snižena granica zarade

Pragovi plaća za plavu kartu EU-a u redovnim zanimanjima i zanimanjima s uskim grlima značajno će se sniziti.

Ubuduće će se primjenjivati ​​minimalna plaća od 45,3% godišnjeg ograničenja doprinosa u penzionom osiguranju (u 2024.: 41.041,80 eura) za tražene profesije i one koje tek počinju raditi, kao i 50% (u 2024.: 45.300 eura) za sve druge profesije.

Novost za informatičare

Novost je i to da će informatičari ubuduće moći dobiti EU plavu kartu ako nemaju visoku stručnu spremu, ali mogu dokazati najmanje tri godine profesionalnog iskustva. U ovom slučaju, niži platni prag primjenjuje se na deficitarna zanimanja (45,3% godišnjeg ograničenja za procjenu doprinosa; 2024.: 41.041,80 eura), piše Fenix.

Popis traženih zanimanja

Popis zanimanja s uskim grlom za plavu kartu EU značajno se proširuje. Osim trenutno traženih zanimanja (matematika, informatika, prirodne znanosti, inženjerstvo i humana medicina), plavu kartu EU ubuduće će moći dobiti i kvalificirani radnici u sljedećim stručnim skupinama ako su ispunjeni ostali uvjeti:

Voditelji u proizvodnji u proizvodnji robe, rudarstvu i građevinarstvu te logisticiMenadžeri u pružanju usluga informacijske i komunikacijske tehnologijeMenadžeri u pružanju specijalističkih usluga, poput brige o djeci ili zdravstvene zaštiteVeterinariZubariFarmaceutiAkademski i usporedivi specijalisti sestrinstva i primaljstvaNastavni i odgojno-obrazovni djelatnici u školskim i izvannastavnim područjima