Magazin

LAKO, BRZO, JEDNOSTAVNO I BEZ PEČENJA Kremasti ljetni kolač

Lako, brzo i jednostavno – da, ovo je odlična ljetna poslastica za koju nije potrebno paliti rernu, a sigurno će vas osvježiti tokom vrelih ljetnih dana. U slast!

ljetni kremasti kolač bez pečenja
FOTO: SCREENSHOT / YOUTUBE

Sastojci

400 grama petit keksa

1l mlijeka

Pročitajte još

200 ml vode

4 pudinga sa ukusom slatkog vrhnja (može i vanilija ili kokos )

8 kašika šećera (ili po ukusu)

100 grama maslaca

jedno kiselo vrhnje (180 grama)

može bilo koje voće (za ova recept je korišteno 300 grama maline u jednom 4 kajsije u drugom redu).

Priprema

U dublju tepsiju dimenzija 30×20 cm poslagati petit keks. Od mlijeka odvojiti oko 200 ml, a ostatak sipati u veću šerpu. Dodati i vodu. Staviti na štednjak da proključa, nešto malo slabije od najjače, kako mlijeko ne bi zagorjelo. Pomiješati odvojeno mlijeko, puding i šećer pa umutiti da nema grudvica. Kada mlijeko proključa, zakuhati puding i miješati dok se ne zgusne.

Kada je masa već dosta gusta, dodati isjeckan maslac, ugasiti štednjak pa miješati dok se ne otopi i ne sjedini sa pudingom. Skloniti sa šporeta pa umiješati kiselo vrhnje.

Pola mase (vruće) odvaditi preko petit keksa pa poslagati ili pobacati svuda voće koje ste pripremili (u ovom slučaju su bile maline). Poslagati preko voća, malo pritiskajući, drugi red keksa. Nije potrebno umakati ga u mlijeko. Preko keksa izliti ostatak fila pa staviti drugi red voća (ovaj put isjeckane kajsije pa kašikom kajsije utisnuti). Može se i na keks staviti voće pa onda sipati fil – kako vam je lakše. Dobro ohladiti pa po vrhu dekorirati slatkim vrhnjem od kojega ste umutili šlag.