No, svima nam se barem jednom dogodilo da donesemo kući lubenicu koja, nažalost, nije dovoljno slatka. Umjesto da je bacite, postoji jednostavan trik koji može spasiti stvar i to uz pomoć jednog sasvim neočekivanog sastojka: soli!
Iako na prvu zvuči čudno, malo soli zapravo može istaknuti prirodnu slatkoću lubenice. Naime, nezrela ili manje ukusna lubenica često u pozadini ima blagu gorčinu. Sol pomaže da se ta gorčina neutralizira, čime slatki okus dolazi do izražaja.
Osim toga, sol poboljšava i teksturu ploda. Lagano posipanje soli pomaže da voda, kojom je lubenica i više nego bogata, izbije na površinu i omekša svaki zalogaj. Ako se odlučite isprobati ovaj trik, dovoljno je da krišku lubenice posolite i pričekate minutu-dvije prije nego zagrizete.
Inače, nije nepoznanica da se lubenica odlično slaže s pršutom i drugim suhim mesnim delicijama, a u nekim kulturama, poput sirijske, jede se uz sir. Isto tako, mrvica soli može ublažiti gorčinu grejpfruta. Dakle, ovaj trik itekako ima smisla – i to ne samo za lubenicu.