Kultura

Kultni album Pink Floyda prvi put objavljen u "remix" izdanju

Kultni album Pink Floyda iz 1977. prvi je put remiksovao James Guthrie, a od juče je dostupan na CD-u, LP-u, BRD-u kao i u digitalnom obliku.

FOTO: BALKANSROCK.COM
FOTO: BALKANSROCK.COM

“Animals” je konceptualni album koji se fokusira na društveno-političke uslove Britanije sredinom 1970-ih i bio je promijena u odnosu na stil ranijeg rada benda. Album je razvijen od zbirke nepovezanih pjesama u koncept koji opisuje očigledno socijalno i moralno propadanje društva, upoređujući ljudsko stanje sa stanjem životinja.

Uzimajući inspiraciju iz “Životinjske farme” George Orwella, album prikazuje različite klase ljudi kao životinje – sa svinjama koje su na vrhu društvenog lanca, spuštajući se do ovaca kao bezumnog stada koje slijedi ono što im se kaže, i psima kao gardi nadređenim šefovima koji se tove na novcu i moći koju imaju nad onim drugim. Iako je prošlo mnogo vremena od 1977., narativ albuma i danas odjekuje jer naša društvena i ekonomska situacija i danas odražava situaciju tog vremena.

FOTO:
FOTO:

Deseti studijski album Pink Floyda sniman je u njihovom londonskom studiju Britannia Row Studios tokom 1976. i početkom 1977., dok je za produkciju bio zaslužan sam bend. Koliko je uspješan album dovoljno govori činjenica da se popeo na drugo mjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu i na treće mjesto u SAD, kao i da se smatra jednim od najboljih izdanja koje je bend ikada isporučio. Album su snimili David Gilmour, Nick Mason, Roger Waters i Richard Wright.

Prihvati notifikacije