Magazin

Nakon podške BDS-u i Kremlju Roger Waters suočen sa otkazivanjem koncerata u Njemačkoj

Waters bi ovog proljeća, s gotovo 80 godina, publici trebao opet prikladno poručivati "we don't need no education”.

FOTO:  EPA-EFE/RAUL MARTINEZ
FOTO: EPA-EFE/RAUL MARTINEZ

Rogera Watersa, bivši basista Pink Floyda, suočio se sa mogučim otkazivanjem koncerata u Njemačkoj, gdje je u okviru ovogodišnje turneje trebao nastupati pet puta. Glasovi koji pozivaju na zabranu Watersovih koncerata u Njemačkoj sve su jači, javlja njemačka novinska agencija DPA.

Glavni razlog je Watersova aktivna podrška pokretu BDS koji poziva na bojkot države Izrael. U aktivnu podršku BDS-u spada i Rogersovo vrijeđanje svih muzičara koji nastupaju u Izraelu. Na meti bivšeg basiste Pink Floyda našli su se i Nick Cave i Thom York iz Radioheada. I Cave i Yorke su odbrusili Watersu poručivši mu da se ne igra javnog cenzora i da prestane vršiti pritisak na kolege. Obojica su objasnili da u Izraelu nastupaju za one koji se protive službenoj politici Jeruzalema: “Ja sam protiv politike Donalda Trumpa pa ipak nastupam u SAD-u. Isto je i sa Netanjahuom i Izraelom”, rekao je tada Yorke.

Programi njemačkog javnog servisa ARD su još prije nekoliko godina odbili prikazati Watersove koncerte. Sam Waters se, kao i većina pristalica BDS-a brani tvrdnjama da ne kritikuje Židove nego državu Izrael. Ali neke akcije na koncertima, poput puštanja balona u obliku svinje na kojoj je nacrtana Davidova zvijezda, govore same za sebe.

Kao da jedna kontroverza Watersu nije dovoljna, od početka rata u Ukrajini zauzeo je i jasnu poziciju podrške Kremlju. 79-godišnji Waters je prvo davao izjave kako je “Putin prelukav da bi započeo rat”. Kada je rat počeo, svim je silama pokušao okriviti Zapad, prije svega SAD, za rat, a Joea Bidena je optuživao da je ratni zločinac. U jednom intervjuu je tvrdio kako Putin ima jako dobre razloge za rat što je izazvalo val ogorčenja u Ukrajini, ali podršku Moskve, konkretno samog Dmitrija Medvedeva. 

FOTO: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO
FOTO: EPA-EFE/JOSE SENA GOULAO

U novembru prošle godine Waters se preko svoje internet stranice odlučio obračunati i s njemačkim političkim vodstvom nazivajući ga “dijelom izraelskog lobija”. Njemačkom kancelaru Olafu Scholzu i “kompletnoj njemačkoj političkoj vodećoj klasi” je poručio da pročita Opću povelju o ljudskim pravima. Čitav tekst je popraćen fotografijom spaljivanja knjiga nakon dolaska nacionalsocijalista 1933. na vlast i Watersa i njegove supruge na grobu Sophie i Hansa Scholla (boraca protiv Hitlerovog režima).

U raspravu oko Watersovih političkih stavova umiješala su se i njemačko-židovska udruženja širom Njemačke, koja od organizatora traže otkazivanje koncerata. Neke dvorane, poput Frankfurtskog sajma se pozivaju na nemogućnost ukidanja već potpisanih ugovora. Frankfurtsko političko vodstvo, bez obzira na stranačku pripadnost, se izjasnilo za otkazivanje nastupa. Evropski državni sekretar vlade savezne pokrajine Hessen i kandidat za gradonačelnika Frankfurta Uwe Becker kritikovao je Watersa da “sve agresivnije” zastupa stavove BDS-a.

“Waters je primjer za agresivni i protiv Izraela okrenuti antisemitizam i zbog toga mu u Hessenu ne bi trebali davati umjetničku platformu”, rekao je Becker.

Koncertni promotor Scorpio iz Hamburga, koji organizuje Watersovu njemačku turneju, tvrdi kako su Watersovi politički stavovi postali dio javne rasprave nakon što su potpisani ugovori o turneji koje je sada navodno nemoguće poništiti.

“Mi jasno osuđujemo aktivnosti BDS-a i ruski napad na Ukrajinu”, poručeno je iz Scorpia, prenosi Frankfurter Allgemeine Zeitung. Tako da će, po svoj prilici, Waters ovog proljeća s gotovo 80 godina publici opet prikladno poručivati “we don’t need no education”.

Prihvati notifikacije