IT

KUDA IDE SVIJET... Naučnici razvijaju jestive robote!

​Potpuno jestivi roboti bi uskoro mogli da postanu realnost.

FOTO: EPFL
FOTO: EPFL

Grupa naučnika je odlučila da spoji hranu i tehnologiju na potpuno nov način, tako što će stvoriti jestive robote i robotsku hranu.

Tim naučnika iz Švajcarskog federalnog instituta za tehnologiju u Lozani (EPFL), uključujući stručnjake sa Univerziteta Vageningen, Univerziteta u Bristolu, UK, Italijanskog instituta za tehnologiju i Nizozemske, okupio se kako bi razvili „RoboFood“, projekat čiji je cilj da postavi temelje za razvoj „istinski jestivih robota“ i robotske hrane, prenosi It mixer.

Vjeruje se da bi kombinovanjem nauke o hrani i nauke o robotici, jestivi roboti mogli da obezbijede ishranu koja spasava živote ljudima, snabdijevanje vakcinama i suplementima ugroženim životinjama, smanjenje poljoprivrednog otpada, pa čak i da nas upozore kada je sama hrana bezbjedna za jelo.

Pročitajte još

RoboFood ima za cilj stvaranje biblioteke pametnih jestivih materijala, razvoj proizvodnje jestivih robota i robotske hrane, pa čak i stvaranje jestivih komponenti, uključujući senzore i „mehaničke strukture“.

Projekat RoboFood je dobio sredstva od EU. Iako se očekuje da će istraživanje trajati do septembra 2025. godine, prema zvaničnom sajtu Evropske unije, tim je već otkrio vrijedne jestive zamjene za materijale.

Istraživači iz RoboFooda otkrili su da skrob i tanin mogu da budu idealna zamjena za ljepak, dok supstance kao što su želatin i pirinčana tjestenina mogu da zamijene gumu i pjenu.

RoboFood je već proizveo dron od pirinčane tjestenine, sa jestivim uljima i čokoladama. Dron je bio 50 odsto jestiv, a inspirisan je idejom da se dron ne koristi samo da pomogne u lociranju izgubljene osobe ili životinje, već i da obezbijedi hranljive materije potrebne u hitnim slučajevima, prenio „b92“.