Svijet

Kubanski parlament mijenja porodični zakon: Otvaraju se vrata istopolnim brakovima

Kubanski parlament usvojio je promjenu porodičnog zakona koja otvara vrata istopolnim brakovima, garantuje veća prava žena i bolju zaštitu djece, starih i ostalih članova porodice, preneo je Reuters.

FOTO: 
ALEJANDRO ERNESTO/EPA
FOTO: ALEJANDRO ERNESTO/EPA

Izmjenjeni porodični zakon će biti stavljen na referendum 25. septembra poslije dugotrajne debate u zajednicama ranije ove godine, gdje su inicijatori zakona rekli da je 62 odsto učesnika izrazilo podršku promjenama.

Kako dodaje britanska novinska agencija, to je relativno nizak procenat prema kubanskim standardima.

Poređenja radi, novi Ustav prošao je sa većinom od 86 odsto glasova, dok su neki referendumi oko političkih prijedloga išli i na 95 odsto.

Novi kod u porodičnom zakonu promoviše “ljubav, privrženost, osjećanost, poštovanje prema drugima i harmoniju u porodicama”, rekao je ministar pravde Kube Oscar Manuel Silvera.

Protivnici izmjene zakona dolaze iz brojnih crkvenih organizacija.

“Ono što se dešava je tužno, jer će donijeti konflikt. Ovo je u suprotnosti sa učenjima brojnih generacija širom svijeta, učenja o tome šta je pravi tradicionalni brak, a to je veza između muškarca i žene”, kazao je pastor metodističke crkve Henry Nurse.

Promjenama porodičnog zakona, legalizovaće se istopolni brakovi i civilne unije, dozvoliće se roditeljima iz istopolnog braka da usvajaju decu.

Kuba je regionalni lider po pitanju ženskih prava.

Žene vode oko 50 odsto domaćinstava i čine 60 odsto zaposlenih, imaju dozvolu za abortus i dobijaju dvije godine za porodiljsko odsustvo.

Prihvati notifikacije