BiH

Krišto razgovarala s O'Brienom o evropskom putu BiH

Predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto susrela se u petak u Sarajevu s pomoćnikom američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove J. O'Brienom.

Kristo i O'brien
FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH

Na sastanku se razgovaralo o odnosima u BiH i aktualnim temama te o evropskom putu BiH. Krišto je istaknula kako je Vijeće ministara BiH snažno opredijeljeno za ispunjavanje nužnih reformi za integriranje u Evropsku uniju.

Pročitajte još

Naglasila je da samo kroz otvoreni dijalog i konsenzus u donošenju odluka od strane institucija i tijela vlasti BiH te poštivanjem ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim razinama vlasti možemo osigurati trajnu stabilnost, prosperitet BiH i provedbu nužnih reformi. Informirala je kako je Vijeće ministara u parlamentarnu proceduru uputilo 13 nacrta zakona, od čega je osam EU zakona. Istaknula je kako očekuje i konkretno prepoznavanje rezultata rada institucija u BiH kroz otvaranja pregovora tokom marta ove godine.

Također, naglasila je osobit značaj sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva koja podrazumijeva i implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda i implementaciju svih presuda Evropskoga suda za ljudska prava.

“Ovo je kako obveza isto tako i ključni prioritet čije će ispunjenje omogućiti brži napredak BiH te pomoći rješavanju svih ostalih pitanja koja nas u ovome trenutku opterećuju”, navodi se u saopćenju njenog kabineta.

Krišto je informirala pomoćnika američkog državnog sekretara O’Briena o izradi Plana reformi za provedbu Plana rasta za Zapadni Balkan. Izrazila je očekivanje da će u dijalogu s Evropskom komisijom žurno biti usuglašena finalna reformska agenda u kojoj bi bile pobrojani svi investicijski projekti i potrebna financijska sredstva za njihovu provedbu.

Napomenula je kako je Vijeća ministara u svome radu iskazalo potpunu opredijeljenost za makroekonomsku stabilnost BiH, među ostalim i kroz energetske i strukturne projekte.

Na kraju susreta Krišto je zahvalila pomoćniku američkog državnog sekretara O’Brienu na posjetu te podsjetila kako se politika kojoj pripada zalaže za jačanje institucija BiH, poštivanje Ustava te jednakopravnost tri konstitutivna naroda i svih drugih građana u BiH te kako vjeruje kako će odgovornost i dijalog političkih predstavnika u institucijama vlasti BiH rezultirati njihovim jačanjem, a “nametanje bilo kakvih odluka vodi u suprotnome smjeru.”