Svijet

Krišto na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Evropa u Tirani: BiH je snažno uz Ukrajinu (FOTO)

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto sudjelovala je danas na Samitu Ukrajina – Jugoistočna Europa u Tirani. Domaćini Samita bili su premijer Albanije Edi Rama i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH
FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH

U svom obraćanju na plenarnoj sjednici Krišto je istakla da je u ime Vijeća ministara BiH svjesna važnosti suradnje i dijaloga, ali i zajedničke želje za mirnom i stabilnom regijom i Europom. Kazala je da Ukrajina, kao zemlja suočena s izazovima sigurnosti i stabilnosti, zaslužuje punu i stalnu pažnju i podršku.

FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH
FOTO: VIJEĆE MINISTARA BIH

-Dopustite mi stoga još jednom istaknuti da Bosna i Hercegovina snažno podržava teritorijalni integritet Ukrajine i čvrsto stoji uz Ukrajinu u njezinim naporima za očuvanje suvereniteta i sigurnosti, kazala je Krišto.

Dodala je da u skladu sa opredjeljenjem za evropske i civilizacijske vrijednosti, Bosna i Hercegovina u potpunosti slijedi stavove Europske unije u vezi s vanjskom politikom kada je riječ i o odnosu prema ratu u Ukrajini. Izrazila je uvjerenje kako se dijalogom, solidarnošću i međusobnom podrškom mogu postići pozitivne promjene ne samo u Ukrajini već i šire.

FOTO: SUSRET SA ALEKSANDROM VUČIĆEM/VIJEĆE MINISTARA BIH
FOTO: SUSRET SA ALEKSANDROM VUČIĆEM/VIJEĆE MINISTARA BIH

Predsjedavajuća je čestitala predsjedniku Zelenskom i ukrajinskom narodu na otvaranju pregovora s EU-om. Podsjetila je kako BiH očekuje otvaranje pregovora u martu te izrazila uvjerenje kako će zajednička predanost evropskim i civilizacijskim vrijednostima osigurati sigurniju i prosperitetniju budućnost za sve u regiji i svijetu.