Region

Krišto se sastala s generalnim direktorom Koopmanom u Tirani

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, na marginama Samita Ukrajina-Jugoistočna Europa u Tirani, razgovarala je s generalnim direktorom Generalnog direktorata Evropske komisije za susjedsku politiku i proširenje Gertom Jan Koopmanom o europskom putu Bosne i Hercegovine.

FOTO: VM BIH
FOTO: VM BIH

Predsjedavajuća Krišto je izvijestila generalnog direktora Koopmana o pozitivnom napretku Bosne i Hercegovine u ispunjenju kriterija za otvaranje pregovora sa EU, posebice u svezi s dvije aktualne teme, Plana rasta za Zapadni Balkan i Plana ekonomskih reformi.

Predsjedavajuća je kazala  da je Radni tim, u suradnji sa EU Delegacijom, pripremio tematske sastanke po oblastima, a na kojima je obavio dodatne konzultacije između BiH i Europske komisije, posebno u oblastima Vladavina prava i Poslovno okruženje.

Izrazila je zadovoljstvo kvalitetom razgovora i komunikacije između institucija BiH i predstavnika EK o trenutnom stanju procesa kada je BiH u pitanju. Izvjestila je kako je Vijeće ministara na današnjoj telefonskoj sjednici usvojilo Program ekonomskih reformi 2024. – 2026. godine, fokusiran na ispunjavanje obveza Bosne i Hercegovine na europskom putu. Radi se o paketu strukturnih reformi koje trebaju dati odgovor na globalne trendove, ubrzati konvergenciju BiH sa zemljama EU-a i riješiti preostale naslijeđene strukturne izazove.

Prihvati notifikacije