Svijet

Kreće serijska proizvodnja interkontinentalne balističke rakete Sarmat

U Rusiji je započela serijska proizvodnja najnovije interkontinentalne balističke rakete Sarmat, izjavio je Vladimir Degtjar, glavni direktor Državnog raketnog centra Makejev, prenose ruski mediji. Raketni sistem već je pušten u serijsku proizvodnju, osigurani su potrebni materijali i proizvodna oprema - rekao je.

FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE
FOTO: SCREENSHOT/YOUTUBE

Sarmat će sljedećih 40-50 godina ojačavati borbeni potencijal ruske vojske i osigurati sigurnost Rusije, rekao je i dodao da će “u sadašnjim geopolitičkim uslovima to oružje postati glavni faktor nuklearnog odvraćanja i garancija očuvanja mira”.

Rusija tvrdi da će nova raketa moći napadati mete i preko Sjevernog i Južnog pola i tako svladati neprijateljske sisteme odbrane od projektila.

Rusija je ranije objavila da je prvo lansiranje interkontinentalne balističke rakete Sarmat izvršeno 20. aprila te da je bilo uspješno. Do kraja jeseni su planirali napraviti i razmjestiti oko 50 ovih međukontinentalnih balističkih raketa sposobnih za nuklearne napade.

Sarmat ima domet od 18 hiljada kilometara te može biti opremljen nuklearnim bojnim glavama.

Predsjednik Vladimir Putin iskoristio je lansiranje rakete u aprilu kako bi zaprijetio Zapadu u kontekstu ruskog rata u Ukrajini. Raketa bi mogla nadvladati sve vrste odbrane i natjerati države da bolje razmisle prije nego što zaprijete Rusiji, izjavio je tada Putin.

Prihvati notifikacije