Svijet

Kraja ratu nema: Bijela kuća "analizira" Putinovo stvarno ponašanje - pročitajte detalje

Putin želi definirati rat protiv Ukrajine kao rat Zapada protiv Rusije kako bi mu to dalo jaču poziciju za pregovaračkim stolom.

ruski plan za evropu i balkan
FOTO: ARTUR WIDAK/NURPHOTO

Kraj 2023. godine obilježile su priče, nakon ne baš učinkovite proljetne ukrajinske protuofenzive i evidentne pat-pozicije na ratištu, da bi Kijev i Moskva ipak mogli započeti nekakve mirovne pregovore.

Pročitajte još

Svojedobno su iz Washingtona i Berlina čak zatražili od predsjednika Zelenskog da postavi nekakav “pregovarački okvir ili minimum s kojim bi se išlo prema Kremlju“. No, čini se da od toga neće biti ništa. Prvo, Putin je rekao da se pregovori mogu voditi, ali samo po ruskim uslovima , zatim da ne namjerava odustati od prvobitnih planova zbog kojih je i pokrenuta agresija, što već samo po sebi ne predviđa ravnopravne pregovore i, treće, Putin bi možda i pregovarao, ali ne s Ukrajinom, nego s Washingtonom o Ukrajini.

“Uprkos svoj halabuci o navodnoj Putinovoj spremnosti na pregovore, evidentno je da se on ne ponaša kao osoba koja želi pregovarati”, rekao je John Kirby, koordinator Bijele kuće za strateško komuniciranje u Vijeću za nacionalnu sigurnost, prenosi kijevska Ukrajinska pravda.

Kako bi potvrdio svoje riječi, predstavnik Bijele kuće skrenuo je pozornost na činjenicu da je Rusija posljednjih dana nastavila masivne napade bespilotnim letjelicama i projektilima na ciljeve po cijeloj Ukrajini, uključujući ne samo vojne, nego i civilne ciljeve.

“On čini sve što može kako bi Ukrajince bacio na koljena i zato je osobito važno da bude odobren zahtjev Kongresu za dodatnim financiranjem koji je iznio predsjednik Joe Biden“, naglasio je Kirby. Podsjetimo da je The New York Times, pozivajući se na diplomatske izvore, početkom prosinca, napisao kako je Putin još u rujnu “počeo slati signale” da je spreman za razgovore o prekidu vatre te “zamrznuti stanje na bojišnici”.

No, nedavno je ustvrdio kako Zapad želi “nanijeti strateški poraz Rusiji” te da su zapadnjaci njihovi neprijatelji. Stoga analitičari Instituta za proučavanje rata (ISW) smatraju da Putin želi definirati rat protiv Ukrajine kao rat Zapada protiv Rusije (to već dugo rade kremaljski propagandisti) kako bi mu to dalo jaču poziciju za pregovaračkim stolom, prenosi Jutarnji list.