Region

Kosovo poziva međunarodnu zajednicu da reaguje na blokiranje kosovskih građana na graničnim prelazima Srbije

Ministarstvo vanjskih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da su građani Kosova koji putuju kroz Srbiju blokirani na prelazima Srbije sa Hrvatskom, Mađarskom i Kosovom i pozvalo je međunarodnu zajednicu da reaguje.

FOTO: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC
FOTO: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC
Arhiva

Kako se navodi u saopštenju, kasno sinoć, nekoliko sati nakon glasanja za članstvo Kosova u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, kosovske institucije su obaviještene da su srpske granične vlasti na graničnom prelazu u Batrovcima, između Hrvatske i Srbije, zaustavile autobuse različitih prevoznika sa Kosova, koji su trebali da prođu kroz Srbiju.

Takođe se navodi da su državljani Kosova koji su dolazili ka Kosovu zaustavljeni i na granici sa Mađarskom, na graničnim prelazima u Šidu i Subotici, kao i na graničnom prelazu Bela zemlja između Srbije i Kosova. Njima se ne dozvoljava da se kreću ni napred, ni nazad.

Pored toga, svim putnicima su uzeta lična dokumenta, kao i dokumenta autobusa. Takođe, neki od njih su odvedeni i još se ispituju.

“Posle samovoljnog djelovanja Srbije, naše institucije, Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore obavestili su države Kvinte, EU i druge međunarodne institucije o ovoj situaciji i očekujemo da se ova situacija brzo okonča”, saopšteno je iz Ministarstva.

Ministarstvo apeluje na sve kosovske građane i sunarodnike, koji su u pokretu da po svaku cenu izbegavaju prelazak kroz Srbiju i da pomno prate situaciju. Kosovski građani se pozivaju da prate najnovije zvanične informacije Kosovske policije, s obzirom na činjenicu da je u opticaju mnogo lažnih vijesti koje imaju za cilj širenje straha i haosa.

“Ova osvetnička akcija, koju je pre nekoliko dana najavio i sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a koja dolazi posle neuspeha propagande protiv članstva Republike Kosovo u Savjetu Evrope, mora hitno da dobije zasluženi odgovor međunarodne zajednice”, poručuju iz Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore Kosova.

Prethodno je prvi sekretar Kancelarije za vezu Kosova u Beogradu Fatmir Haxholli objavio da granični organi Srbije, na prelazu Batrovci od ponoći drže u blokadi najmanje četiri autobusa sa oko 300 putnika, državljan Kosova. On je ocenio da je blokiranje preko 300 građana, zadržavaje njihovih pasoša i putnih isprava, flagrantno kršenje ne samo Briselskih sporazuma, već i univerzalnih ljudskih prava garantovanih svim međunarodnim konvencijama.

Haxholli je napisao da samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje, uz obrazloženje ”ovo je naređenje iz Beograda”.