BiH

Košarac povukao predstavnika iz Komisije za saradnju sa NATO-om, zavisi li od ovakvih poteza put BiH ka Alijansi?

Odluka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH Staše Košarca da povuče predstavnika ovog ministarstva iz Komisije za saradnju sa NATO-om izazvala je buru reakcija.

FOTO: NATO BOSNIA AND HERZEGOVINA/FACEBOOK
FOTO: NATO BOSNIA AND HERZEGOVINA/FACEBOOK

Kako je naveo u svojoj objavi na Twitteru, predstavnik iz njegovog ministarstva neće učestvovati u radu te Komisije u skladu sa stavom institucija Republike Srpske. Istovremeno, predsjedavajući Komisije potvrdio je da još nema službene obavijesti o povlačenju pojedinih članova iz Komisije. Zavisi li od ovakvih poteza put BiH ka NATO-u?

Nakon što je resorni ministar Staša Košarac povukao predstavnika ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH iz Komisije za saradnju sa NATO-om, u svom tvitu objavio je da je o svemu obavijestio i Ministarstvo odbrane BiH.

“Informisao sam zamjenika ministra odbrane BiH Aleksandra Goganovića da predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonommskih odnosa BiH neće sudjelovati u radu Komisije za saradnju sa NATO-om, u skladu sa stavom institucija Republike Srpske. Politika Republike Srpske po ovom pitanju je nedvosmislena i jasna – NE članstvu u NATO.”

Istog je stava i njegov stranački šef Milorad Dodik, koji je u nedavnoj posjeti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, govoreći o NATO-u, rekao da se Republika Srpska zalaže za neutralnost.

“Priča oko NATO-a, mi smo rekli da pratimo stav Srbije u tom pogledu. On je veoma jasan, neutralnost i nepriključivanje bilo kom bloku je i naša politika, ali nismo za to da nas podmuklim aktivnostima i prevarantskim procesima dovedu u poziciju da jednog dana shvatimo da smo dovedeni u pitanje da moramo nešto da prihvatimo”, kazao je Dodik.

I dok se pojedini članovi po nalogu povlače iz komisije, predsjedavajući Komisije za saradnju BiH – NATO, Josip Brkić, za BHT1 kaže da insitucije BiH nastavljaju saradnju sa NATO-om naglašavajući da još nema službene obavijesti o povlačenju pojedinih članova iz Komisije.

“Činjenica je isto tako da BiH kroz institucije svoje, u prvom redu Ministarstvo odbrane i Ministarstvo sigurnosti, vanjskih poslova, radi i sarađuje sa Sjevernoatlanskim savezom i sa NATO-om. Tako da ja vjerujem da će komisija biti formirana, da ćemo nastaviti tu tehničku razinu saradnje, a svakako će institucije BiH svaka u svojoj domeni nastaviti saradnju sa NATO-om.

Da je potpisano puno dokumenata koji su na snazi i koji obavezuju BiH da se približava NATO-u, podsjeća vojno-politički analitičar Đuro Kozar.

“Put BiH u NATO ne ovisi o Dodiku niti o njegovim ministrima ili poslanicima u Parlamentarnoj skupštini BiH. Komisija za reformu će nastaviti svoj rad jer u njoj će i dalje biti članovi iz bošnjačkog i hrvatskog naroda, a ja se nadam da će se u taj posao i u tu Komisiju uskoro uključiti i predstavnici srpskog naroda.”

Prihvati notifikacije