BiH

Korupcija duboko ukorijenjena u bh. porodilištima: I bebe na svijet dolaze uz "kovertu na kafu"

Ministar zdravstva KS-a, prof. dr. Haris Vranić sastao se sa predstavnicama Udruženja Baby Steps, kako bi se dogovorila saradnja na projektu Borba protiv korupcije u porodilištima.

FOTO: PICSEA/UNSPLASH
FOTO: PICSEA/UNSPLASH

Radi se o projektu koji ovo udruženje realizuje već dvije godine, u kojem je kroz istraživanje ustanovljeno da je u prosjeku 50 posto porodilja i članova njihove porodice dalo novčana sredstva ili poklon u porodilištu, javno ili tajno, prije ili poslije poroda.

Saradnja Ministarstva zdravstva i ovog udruženja ogledat će se u unapređenju mehanizama kontrole koji će uticati na smanjenje korupcije u porodilištima, piše Oslobođenje.

Ministar Vranić je izjavio kako je više puta javno govorio o tome da je korupcija u zdravstvu gorući problem i da se kroz svaki korak u svom mandatu bori protiv toga, te je obradovan činjenicom da će ovo ministarstvo uspostaviti saradnju sa onima koji se, također, bore protiv korupcije.

– Opredijeljeni smo da našim građanima pružimo najbolju moguću zdravstvenu njegu koju oni plaćaju i zaslužuju. Ovakvim malim, ali značajnim koracima, popravljamo godinama urušavani zdravstveni sistem i vraćamo ga našim građanima. Kolektivnim ugovorima smo omogućili bolje uslove radnicima u zdravstvu, te očekujemo poboljšanje zdravstvene usluge u odnosu na period ranije. Senzibilnoj kategoriji, kao što su porodilje i djeca, mora biti pružena najbolja moguća zdravstvena usluga u ovom sistemu i tu ne može i ne smije biti mjesta korupciji, naglasio je ministar Vranić.

Prihvati notifikacije