Politika

Konaković sa ambasadorom Biggsom: Australija stoji uz BiH

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se sa ambasadorom Australije u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Beču Ianom Davidom Graingeom Biggsom.

Biggs i Konaković
FOTO: MVP BIH

Pročitajte još

Ministar Konaković i ambasador Biggs složili su se da su odnosi između Bosne i Hercegovine i Autralije dobri i prijateljski bez otvorenih pitanja.

Ministar je zahvalio Australiji na intenzivnoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu prema EU naglasivši da fokus BiH ostaje usmjeren na implementaciju ključnih prioriteta i ispunjavanje propisanih uslova za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Sagovornici su dalje razgovarali o dostignutom stepenu saradnje sa NATO-om te o ostalim aktuelnim političkim i društvenim dešavanjima u Bosni i Hercegovini i regionu.

Ambasador Ian David Grainge Biggs ponovio je da Australija stoji uz Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet uz želju da aktivnosti koje slijede donesu dobrobit svim njenim građanima i sačuvaju multietični karakter Bosne i Hercegovine.

Zaključeno je da dobrim političkim bilateralnim odnosima dvije zemlje doprinosi i brojna bosanskohercegovačka zajednica u Australiji i da bi to mogla itekako biti jaka osnova za razvoj ekonomske saradnje koja nije na visokoj razini.