BiH

Konaković povrdio: Sprema se rezolucija o genocidu u Srebrenici za Generalnu skupštinu UN-a, ne vidim mogućnost za...

Prijedlog rezolucije bi se trebao naći pred članovima Generalne skupštine na aprilskom zasijedanju.

Konakovic
FOTO: BOSNAINFO
arhiva

Ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija priprema rezoluciju o Srebrenici, potvrdio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković. Istakao je kako je upoznat sa pripremom te rezolucije, ta da bi se ona trebala naći na sjednici Generalne skupštine UN-a u aprilu.

Pročitajte još

Prema njegovim riječima, rezolucija ništa ne politizuje, nego govori o pravno utvrđenim činjenicama, koje su potvrđene i pred Haškim tribunalom, koji je utvrdio kako je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima u julu 1995. godine. Pozvao j i vlasti Srbije da podrže ovaj dokument.

– Iznenađen sam reakcijama iz Republike Srpske i oni tu prave neki predizborni folklor. Ako lideri srpskog naroda na Balkanu žele trajna pomirenja i suživot u zajednici EU, oni zaista moraju priznati te pravne fakte koji su neoborivi, neosporni – ocijenio je Konaković, gostujući na FTV-u.

Odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost ulaganja veta na usvajanje ovog dokumenta, Konaković je rekao da rezolucija neće ići na Vijeće sigurnosti UN-a nego samo na Generalnu skupštinu.

– Ne vidim da postoj mogućnost ulaganja veta, dodao je Konaković.