Politika

Konaković: Ovo je velika pobjeda optimizima nad populizmom

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je za N1 kako bi na ljeto mogla biti međuvladina konferencija.

FOTO: USTUPLJENO N1
FOTO: USTUPLJENO N1

“Pripremili smo procese kako bi se ona desila, ali moramo zaslužiti još neke stvari. Danas je jedan od ljepših dana u historiji BiH. Zaključak kaže pregovori se otvaraju i tačka. To je to. Nema novih uslova ni priče o 14 uslova. To je novo relaksirajuće stanje da se riješi zakon o sudovima, Apelaciono vijećei i ostalo. Brzo će to biti finalizirano, pogotovo nakon danas kada smo dobili vjetar u leđa”, rekao je Konaković.

Najavio da će inicirati da se sastanak koalicije na niovu BiH desi što prije i da se usvoje tehničke izmjene Izbornog zakona kako Šmit ne bi nametao.

Pročitajte još

“Najbolja poruka je stigla iz ovog grada, da se dešava nova paradigma u BiH i da je ovo velika pobjeda optimizima nad populizmom”, rekao je Konaković.

Istakao je kako su dokazali da u teškom političkom ambijentu, dogovor, dijalog i razgovor donesu rezultate koji nisu bili očekivani.

“Ovako brzo ni najveći optimisti nisu mogli očekivati. Mi smo šampoini evorpskih integracija po brzini od zemlje koja je dobila kandidatski status do otvaranjapregovora, to je njabolja poruka koju smo mogli dobiti”, rekao je Konaković.

Pozvao je opoziciju da se uključi u ovaj voz i kazao da ako sada zapnu, za očekivati je da BiH uđe u EU do 2030. godine.