Politika

Konaković: Niko bolje o razlozima za smjenu Sebije Izetbegović nije govorio od nje same

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i lider Naroda i pravde, na društvenim mrežama prokomentarisao je smjenu Sebije Izetbegović sa mjesta generalne direktorice KCUS-a.

Elmedin Konaković
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

Konaković je, između ostalog, napisao:

-Niko bolje o razlozima za smjenu Sebije Izetbegović nije govorio od nje same. Jučer je u reakciji na smjenu sama objasnila zašto je trebalo da ode i mnogo ranije. Kaže da je vraćala dugove, povećala plate i popravila poslovanje. Nijedna jedina riječ o zdravstvenim uslugama, novim programima, edukaciji kadra, usavršavanju, dakle nijedna riječ o postignućima u zdravstvu. Nije to ni mogla pisati jer takvih postignuća nije bilo. Broj usluga drastično smanjen, mnogo dobrih ljekara protjerano sa KCUS-a, nekoliko klinika zatvoreno, a na usavršavanje su oni hrabriji išli krišom i sve finansirali svojim novcem.

Sebija Izetbegović
FOTO: BOSNAINFO

Novac kojim se hvali posebna je priča. Novac je dobijala iz državnih kasa, dominantno iz ZZO KS, tranše su drastično rasle od kad je ona na čelu KCUS-a. Neka nam pokaže sopstvene prihode od usluga i novac koji je došao iz drugih izvora. Toga naravno nema. 100 miliona KM iznosila je tranša ZZO doznačena KCUS-u 2015. godine, a 148,5 miliona KM doznačeno je 2022. godine. Skoro 50 miliona KM godišnje dobijali su više od prethodnika u vrijeme mandata Sebije I…

Kaže da je povećala plate, a svaki put kad bi Vlada KS potpisivala kolektivne ugovore sa zdravstvenim radnicima opet bi ZZO doznačio KCUS-u više novca za plate, onoliko koliko je potrebno.2016. godine je ZZO doznačio KCUS-u za plate 64,1 milion KM, a 2022. godine 99,7 miliona KM. Platu je povećavala Vlada Kantona Sarajevo.

Vlada FBiH sa Novalićem na čelu “onako” je dodjeljivala novac KCUS-u nekoliko puta, sve dok su neke druge zdravstvene ustanove kojima je pomoć potrebna zaboravljane. Jednom je prilikom suprug bivše direktorice dobro rekao, ima veze i može biti direktorica. Pokazala je da ima veze u BiH jer je novac dolazio šakom i kapom sa svih nivoa vlasti.

Veze u inostranstvu baš i nije dokazala. Neću sad o šteti koju je napravila na Medicinskom fakultetu jer doktori koje je sa KCUS-a tjerala po automatizmu nisu mogli predavati studentima.

Na Medicinskom fakultetu koji je apsolutno kontrolisala godinama, al’ eto, neko je uspio da “ukrade” njene diplome i trajno su nestale, duplikata nema, arhive su uništene, a nema ni svjedoka, prava zavjera. Doktora manje, usluga manje, klinika manje, edukacije manje (ništa) , novca iz državne kase mnogo, mnogo više.

Priča o promjeni komisija u slučaju ubistva Dženana Memića, priča o odbijanju liječenja malene Nadin, priče anesteziologa koji su pobjegli sa KCUS-a, priča o respiratorima i još neke priče, poseban su dio. Zbog svega navedenog ovo nije obična smjena. Laž i strah obilježili su period u kojem je bivša direktorica upravljala Kliničkim centrom.

Pad koji tiho, u sebi, slavi i veliki broj SDA-ovaca koji su sa nama djelili svoja iskustva.Pravda koja uvijek stigne, nekad brže, a nekad sporije. Pritisak i napadi kroz koje smo prošli zbog ove borbe su zanemarivi zbog činjenice koja je u cijeloj priči najvažnija.

Nema nedodrljivih.