Svijet

KATASTROFA SOCIJALNE I ZDRAVSTVENE SLUŽBE U ENGLESKOJ Otkriveno tijelo žene koje je više od tri godine ležalo u stanu

Duševno bolesna žena otkrivena je u "mumificiranom stanju, gotovo kao kostur" nakon što je ležala mrtva više od tri godine u svom stanu, tvrdi njena porodica, javio je BBC.

FOTO: TWITTER/
BBC RADIO SURREY
FOTO: TWITTER/ BBC RADIO SURREY

Lauru Winham, (38,) su napustili svi i ostavili je da umre u samoći. Tu prvenstveno odgovornost snosi NHS-a (državna zdravstvena služba Britanije) i socijalne službe, a tijelo je pronašao njen brat u maju 2021. godine, tvrde advokati.

Pročitajte još

Pretpostavlja se da je umrla u novembru 2017. godine nakon što je prethodnih godina dva puta upućena na socijalnu zaštitu. Vijeće okruga Surrey saopćilo je da je to “zaista tragičan slučaj” i da će dati informacije za predstojeću istragu o smrti.

Winham, koja je bolovala od šizofrenije, živjela je u socijalnom smještaju u Wokingu, Surrey, i otuđila se od svoje porodice.

Godine 2014. upućena je odjelu za oporavak mentalnog zdravlja Woking Community i njenom ljekaru opće prakse, navodeći da izgleda da ima “neliječene probleme mentalnog zdravlja”, rekla je njena porodica. Njeno stanje nije praćeno.

Pročitajte još

Nakon što su posjetili Winham u oktobru 2017. godine, vjerovatno posljednji put kada ju je iko vidio živu, policijski službenici Surreya prijavili su vijeću okruga Surrey da je bila “u lošem, zanemarenom stanju, imala je malo hrane i izgledala je da ne zna kako pristupiti lokalnim uslugama za pomoć”.

Ubrzo nakon ove posjete, oznake na kalendaru Winham su prestale. Jedan od posljednjih unosa je glasio: “Treba mi pomoć”.

Njena sestra Nicky rekla je da uprkos “znacima upozorenja” o njenom pogoršanju mentalnog zdravlja, “izgleda da su svi zažmirili i zaboravili na nju”.

Pročitajte još

Dodala je da su svi koji su bili u kontaktu sa Laurom i koji su imali dužnost prema njoj u nekoj fazi jednostavno odbacili odgovornost sa sebe i zaboravili je. Bila je napuštena od zdravstvenog sistema i ostavljena da umre. Prosto je srceparajuće pomisliti na to kako je živjela u posljednjih nekoliko godina, nesposobna da zatraži pomoć, bez ikoga ko bi bio tu uz nju – kazala je njena sestra.

Glasnogovornik vijeća okruga Surrey rekao je da je to “zaista tragičan slučaj”, pozivajući da se svaki aspekt tog složenog slučaja istraži i “mi smo posvećeni potpunom učešću u tom procesu”.

Prihvati notifikacije