BiH

Karić u Beču naglasila ulogu gradova u evropskim integracijama i regionalnoj saradnji

Susret sedam gradonačelnika glavnih gradova iz zemalja Strategije EU za Dunavski region održan danas u Beču bio je izuzetno važan jer je pokazao kako lokalne zajednice koje se nalaze odmah uz narod, uz građane, koje na najbolji način poznaju lokalne probleme mogu doprinijeti inicijativama koje su važne za naše države - izjavila je za Fenu u Beču gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Karić je bila jedna od učesnica panela “Razgovor gradonačelnika” održanog u sklopu Godišnjeg foruma Strategije EU za Dunavski region.

Ona je imala priliku razgovarati s gradonačelnicima Beča, Zagreba, Budimpešte, Sofije… Primijetili smo da svi dijelimo slične izazove, ali da možemo ponuditi i zajednička dobra rješenja za sve nas – kazala je Karić.

U fokusu razgovora su bile ‘zelene politike’, klimatske promjene, pitanje otpada, posebno od hrane i druga pitanja.

– Razgovarali smo o tome kako iskoristiti naše turističke potencijale, šta možemo učiniti da zadržimo mlade ljude u našim državama, ali u isto vrijeme omogućiti razmjenu i saradnju, jer je to ono što treba potencirati – rekla je Karić.

Na panelu su bili i mladi iz BiH i svih ostalih zemalja Dunavske regije i gradonačelnica kaže da oni “trebaju biti u fokusu našeg rada”.

– Mislim da je ovo odličan pokazatelj kako i BiH naredne godine, kada bude predsjedavala Dunavskom strategijom, treba uključiti i glavne i veće gradove koji mogu svojim iskustvima pomoći da put nacionalnih zakonodavstava i pitanja koja su važna na državnom nivou budu lakše riješena kroz saradnju – kazala je Karić.

Kada je u pitanju uloga Grada Sarajeva i lokalnih zajednica općenito u procesu evropskih integracija i regionalne saradnje, navodi na primjer da je Sarajevo izabrano za projekt Evropske unije da do 2030. godine bude među 100 klimatski neutralnih gradova.

– Projekata je mnogo, prilike za saradnju se nekako posebno javljaju i u oblasti očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa, promociji turizma. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je danas istakao da nema nikakvih prepreka da sve glavne gradove Dunavskog regiona promoviramo kao jedinstven turistički potencijal. Dakle, trebamo govoriti o potencijalima, ali i o rješenjima problema za naše sugrađane – zaključila je Karić.