Magazin

Kalinka je umrla u 14 godini, ali je obdukcija pokazala jezivu istinu: Njen otac nikada nije odustao od traženja krivca - na pravdu čekao 30 godina

Ubistvo Kalinke Bamberski godinama je intrigiralo svijet, postavši jedan od najpoznatijih zločina u istoriji, a čitava priča je čak dobila i svoju ekranizaciju kada je Netflix 2022. godine snimio potresni dokumentarac "My Daughter's Killer" u kome otkriva kako je došlo do otkrića i hvatanja ubice, iako godinama kasnije.

FOTO: TWITTER/LE TRAQUEUR
FOTO: TWITTER/LE TRAQUEUR

Dokumentarac u fokusu priče ima višedecenijsku borbu Kalinkinog oca da otkrije istinu i izbori se za pravdu, te pokazuje kako je na kraju preuzeo stvar u svoje ruke nakon što su ga vlasti iznevjerile.

Kalinka Bamberski imala je samo 14 godina kada je ubijena davne 1982. godine dok je tokom ljeta boravila sa majkom i očuhom u gradu Lindau u Njemačkoj. Ona je jedno jutro pronađena mrtva, a detalji njene smrti bili su veoma sumnjivi – njen očuh Dieter Krombach pozvao je hitnu pomoć nakon što je pronašao njeno beživotno tijelo u spavaćoj sobi.

Krombach je kasnije objasnio nadležnim organima kako je pastorki noć prije toga dao injekciju za sunčanje. Obdukcija u Njemačkoj je otkrila da je Kalinka imala povrede genitalija, kao i modrice na rukama, nogama i vratu. Njen očuh, inače ljekar po profesiji, prvobitno je bio uhapšen, ali je ubrzo pušten na slobodu zbog nedostatka dokaza i vraćen je na posao.

Kalinkin otac, Francuz Andre Bamberski, bio je veoma sumnjičav po pitanju Krombachove nevinosti, pa je zahtjevao obdukciju i u Francuskoj. Obdukcijom je utvrđeno da su Kalinkine genitalije, bubrezi i rektum uklonjeni, što znači da dalji testovi nisu mogli da budu sprovedeni. Nestali organi nikada nisu pronađeni. Francuski istraživački tim je takođe otkrio da su Kalinki u organizam ubrizgane različite supstance kao što su dopanim i kortizon.

Njemačke vlasti su zatvorile Kalinkin slučaj i donijele presudu da po srijedi nije bio zločin, ali je gospodin Bamberski ostao uvjeren da je njen očuh bio kriv za ubistvo, a prije toga i silovanje. Od tog trenutka on je posvetio život dokazivanju Krombachove krivice, a do 1995. prikupio je dovoljno dokaza da ubijedi francuski sud da sudi Krombachu u njegovom odsustvu. Ljekar je na sudu u Parizu proglašen krivim i osuđen je na 15 godina zatvora. No, njemačke vlasti su uprkos presudi odbile da Krombacha izruče Francuskoj, što se ispostavilo kao kobna greška… Samo dvije godine kasnije on je uhapšen zbog drogiranja i silovanja 16-godišnjeg pacijenta.

Krombach je u ovom slučaju priznao krivicu, a ubrzo se policiji javilo još žena sa sličnim iskustvima, ali nije bilo dovoljno dokaza za pokretanje slučaja. On je dobio samo dvije godine zatvora, a nakon izlaska na slobodu nastavio je da radi kao ljekar, uprkos zabrani koju je dobio. Krombach je 2006. ponovo završio u zatvoru zbog rada bez ljekarske dozvole.

Ipak, Njemac nikada nije izručen Francuskoj kako bi odgovarao za ubistvo Kalinke Bamberski, a Andre je postajao sve očajniji i ljući – bio je uvjeren da pravda nikada neće biti zadovoljena. Zato je 2009. riješio da pravdu uzme u svoje ruke – kidnapovao je Krombacha ispred kuće, ilegalno ga prevezao preko granice i ostavio vezanog na ulici ispred zgrade suda. Neposredno prije nego što je Njemac osuđen, Bamberski je otkrio da je posjetio kćerkin grob i da joj je rekao: “Kalinka, vidiš? Obećao sam da ću ti dati pravdu. Sada možeš da počivaš u miru”.

Krombach je 2011. godine osuđen za nasilje koje je dovelo do nenamjerne smrti nakon čega je dobio 15 godina zatvora. On je odslužio devet od 15 godina kazne prije nego što je pušten iz zatvora 2020. godine zbog zdravstvenih problema. Ubrzo je preminuo u 84. godini.

Andre Bamberski je, pak, takođe osuđen na godinu dana uslovne kazne zbog otmice Dietera Krombacha. Ipak, on je javno istakao da nikada nije zažalio zbog svog poteza.

“Nešto je moralo da se uradi. Znate li onaj izraz? Napravio sam omlet, ali je bilo neophodno da razbijem jaja”, rekao je za medije.

Prihvati notifikacije